به گزارش بازرگانی سلیمانی؛ اگر کمی سنتان بیشتر باشد، احتمالا به خاطر دارید کاسب محل در گذشته دفترچهای به عنوان «دفترچه نسیه» داشت. آن کاسب در آن روزگار روی اعتبار اهالی محل، جنسی را به افراد میفروخت و پولش را بعدا میگرفت. امروز چنین رویکردی دوباره وارد بازار شده است؛ اما این بار در دنیای تکنولوژی و تحت عنوان سرویسهای BNPL یا الان بخر بعدا پرداخت کن.
از آنجایی که اجناس مختلف روز به روز گرانتر میشوند و قدرت خرید مردم کم شده است، نیاز بیشتری به سرویسهای خرید اقساطی و نسیهای احساس میشود. یکی از محبوبترین و جدیدترین روشهای خرید اقساطی در ایران هم همین روش BNPL یا خرید اقساطی است. این روش به شما اجازه میدهد تا محصولی را تهیه کنید و پول آن را بعدا پرداخت کنید. اگر میخواهید به طور کامل با این سرویس و بهترین سرویسهای BNPL ایرانی آشنا شوید، در ادامه همراه ما باشید.
سرویس BNPL چیست؟
سرویس BNPL یا «الآن بخر، بعدا پرداخت کن» نوعی سیستم پرداخت قسطی کوتاه مدت است که در آن مشتری خرید خود را انجام میدهد و پول سفارش را به مرور واریز میکند. به زبان سادهتر در این روش شما یک محصول را میخرید و پول آن را بدون سود و به شکل قسط بندی (معمولا در ۴ قسط) پرداخت میکنید.
همانطور که واضح است، این روش پرداخت میتواند قدرت خرید مردم و میزان گردش مالی در بازار را بالا ببرد؛ اما مشکلاتی را هم میتواند برای خریدار و فروشنده ایجاد کند. اگر قصد راه اندازی سرویس BNPL در فروشگاه خود را دارید یا میخواهید از این سرویسها به عنوان خریدار استفاده کنید، قبل از آن مواردی که در این مقاله گفتهایم را مطالعه کنید تا نگاه بازی درباره آن داشته باشید.
سرویس BNPL چطور کار میکند؟
سرویسهای «الان بخر بعدا پرداخت کن» تفاوتهایی با هم دارند، اما به طور کلی شبیه هم هستند. در این روش شما معمولا وامهای کوتاه مدت، با قسطهای ثابت و بدون بهره دارید. این روش پرداخت را در اپلیکیشین یا روی کارت اعتباری خود تجربه میکنید. مثلا با این روش میتوانید خریدهای سوپرمارکتی خود را از یک خرده فروش اینترنتی در اپلیکیشن انجام دهید و مبلغ را در ۴ قسط بپردازید. قسط اول را همان لحظه و سه قسط بعدی را انتهای هر ماه پرداخت میکنید.
«الان بخر بعدا پرداخت کن» چه مزایا و معایبی دارد؟
حال که نکات کلیدی و نحوه کارکرد سرویسهای BNPL را فهمیدیم، بهتر است نگاهی به مزایا و معایب آن بیندازیم. در واقع فرقی نمیکند میخواهید از این سرویس خرید کنید یا میخواهید آن را به روشهای پرداخت فروشگاه اینترنتی خود اضافه کنید، در هر صورت باید نکات مثبت و منفی این روش را بدانید تا بهترین تصمیم را بگیرید.
مزایا
اگر فروشگاه اینترنتی هستید و میخواهید خدمات BNPL را به مشتریان خود بدهید، میتوانید با سرویسهای ارائه دهنده این نوع پرداخت که در ادامه معرفیشان میکنیم همکاری کنید. بسیاری از فروشگاههای اینترنتی اذعان داشتهاند بعد از اضافه کردن درگاههایی مثل اسنپ پی و دیجی پی، فروش آنها رشد چشمگیری را تجربه کرده است. در ادامه تعدادی از مهمترین مزایای این سرویسها را به شما معرفی میکنیم.
- ✔ روش BNPL اقساطی و بدون بهره است؛ همین مسئله در بازار تورمی ایران، به عنوان بزرگترین مزیت برای مشتری شناخته میشود.
- ✔ نیازی به ضامن در آن دیده نمیشود.
- ✔ فرایند بازدپرداخت سادهای دارد.
- ✔ کاربری و استفاده از این خدمات ساده است.
- ✔ نیاز به بررسی طولانی اعتبار مشتری ندارد.
معایب
با وجود اینکه تجربه اکثر فروشگاهها از این روش پرداخت مثبت بوده است، اما معایبی را هم به همراه دارد. از جمله مهمترین معایب روش پرداخت BNPL میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- ❌ فشار اقساط در صورت نداشتن مدیریت مالی و استفاده بیرویه.
- ❌ نداشتن تاثیر مثبت روی اعتبار بانکی.
- ❌ کاهش اعتبار بانکی در صورت دیرکرد در تسویه قسط.
- ❌ شرایط پیچیده در مرجوعی کالا.
- ❌ سود کمتر با توجه به فروش اقساطی کوتاه مدت.
- ❌ دردسرهایی از جنس پرداخت نکردن اقساط از طرف مشتری.
در جمع بندی مزایا و معایب باید بگوییم سرویس «الان بخر بعدا پرداخت کن» نکات مثبت قویتری دارد؛ اما فرقی نمیکند مشتری هستید یا صاحب فروشگاه اینترنتی، در هر صورت در استفاده از این سرویس باید هوشمندانه عمل کنید.
معرفی بهترین سرویسهای BNPL ایرانی
تا اینجا نگاه جامع و دقیقی را نسبت به روش پرداخت اقساطی الان بخر بعدا پرداخت کن پیدا کردیم. حال نوبت آن است که بهترین و معروفترین سرویسهای پرداخت BNPL ایرانی را معرفی کنیم. با ما همراه باشید.
۱– اسنپ پی
اسنپ پی سرویس پرداخت BNPL سوپر اپلیکیشن اسنپ است که شاید هم اکنون محبوبترین روش پرداختی BNPL در ایران باشد. شما در این سرویس دو نوع اعتبار دارید:
- اعتبار ماهانه: هر ماه مبلغ مشخصی تحت این عنوان در اختیار کاربر قرار میگیرد. شما میتوانید با این اعتبار از خدمات مختلف اسنپ مثل درخواست خودرو، سفارش غذا، خرید سوپرمارکتی، اسنپ دکتر و… استفاده کنید و هزینه آن را در انتهای ماه تسویه کنید.
- اعتبار اقساطی: اعتبار اقساطی سقف بالاتری دارد و با استفاده از آن میتوانید از فروشگاههای طرف قرارداد اسنپ خرید کنید. خرید با این اعتبار گونهای است که محصول شما بدون بهره به ۴ قسط تبدیل میشود. ۱/۴ اول قسط را هنگام خرید میپردازید و قسطهای بعدی را از انتهای ماه بعد تسویه میکنید.
مشتریهای اسنپ پی میتوانند از اعتبار خود در سرویسهای مختلف سوپر اپلیکیشن اسنپ یا فروشگاههای طرف قرارداد آن استفاده کنند. همچنین اخیرا اسنپ پی امکان دریافت وام بدون ضامن را هم برای کاربران خود فعال کرده است.
۲– دیجی پی
دیجی پی یکی دیگر از سرویسهای ارائه دهنده پرداخت به روش BNPL در ایران است که در کنار خدمات گوناگونی که دارد، امکان پرداخت BNPL در دیجی کالا و سایر فروشگاههای طرف قرارداد را ارائه میدهد. این سرویس که به عنوان یکی از خدمات جدید گروه دیجی کالا هم شناخته میشود، بیشتر برای وامهای یک ساله و بدون ضامن شناخته شده است. با این حال در سال ۱۴۰۱ سرویس الان بخر بعدا پرداخت کن خود را هم راه اندازی کرد.
این سرویس خدمات BNPL خود را به کاربران شخصی و سازمانی ارائه میدهد. طبق اطلاعاتی که خود دیجی پی منتشر کرده است، این شرکت حدود ششصد هزار نفر کاربر درون شبکهای دارد و چیزی حدود یک همت (هزار میلیارد تومان) اعتبار BNPL به کاربران خود داده است.
۳– تارا ۳۶۰
سرویس تارا ۳۶۰ یکی از جدیدترین سرویسهایی است که توانسته در طول ۳ سال فعالیتش یکی از کاملترین انواع BNPL را ارائه کند. کاربران تارا میتوانند با استفاده از اعتباری که این اپلیکیشن به آنها میدهد، به صورت اعتباری خرید کنند و هزینه آن را تا دو ماه بعد تسویه کنند. نکتهای که تارا ۳۶۰ را جذاب و آن را از رقبا جدا میکند این است که امکان خرید فیزیکی هم با این سرویس وجود دارد.
اپلیکیشن تارا ۳۶۰ حدود ۴۵۰۰ فروشگاه طرف قرارداد دارد که همین موضوع باعث میشود تا امکان خرید حضوری با آن هم فراهم باشد. همچنین طبق گفته مدیران تارا، این اپلیکیشن حدود ۷ میلیون کاربر سازمانی از شرکتهای بزرگی مثل بانک ملی، بانک مرکزی، گلرنگ، بازنشستگان کشوری و… دارد. اعتبار BNPL تارا عددی بین ۵۰۰ هزار تا ۵ میلیون تومان متغیر است.
تارا دو نکته جالب دیگر هم دارد؛ اول این است که با استفاده از آن میتوان از تاکسی اینترنتی «تپسی» هم استفاده کرد. در آینده ممکن است به منظور رقابت با اسنپ، خبرهای بیشتری هم از اپلیکیشن تپسی و امکانات آن مثل سرویس اعتباری اقساطی تارا بشنویم. نکته دوم جالب هم این است که تارا ضمانت برگشت نقدی سه درصد خرید شما را دارد که میتوانید آن را به حساب بانکیتان هم واریز کنید.
۴– باجت
باجت یکی از جدیدترین خدمات بانک تجارت با هدف ارائه خدمات BNPL در قالب اعتبار ماهانه است. این اپلیکیشن یک سیستم نوین بانکی است که خدماتی مثل خرید اعتباری، وام ازدواج آنلاین، تسهیلات سازمانی و اعتبار اقساطی کالا را به کاربران خود ارائه میدهد. این اپلیکیشن هم مثل بقیه موارد در این لیست کاملا مجازی است و برای استفاده از آن نیازی به حضور فیزیکی ندارید.
درست است که این سرویس متعلق به بانک تجارت است، اما برای استفاده از آن حتما نیاز به یک حساب بانکی تجارت ندارید. از طرفی با حذف ضامن و سفته، شرایط اقساطی خوبی را در این اپلیکیشن تجربه میکنید.
۵– کیپا
کیپا آخرین سرویس BNPL معتبر ایرانی با حدود ۱۰ هزار فروشگاه طرف قرار داد است که در این مقاله آن را بررسی میکنیم. کیپا در ابتدای فعالیت خود، فقط روی خدمات مربوط به دندانپزشکی تمرکز کرده بود. با این حال بعد از موفقیت نسبی، خدمات اقساطی BNPL بیشتری در حوزههای سوپرمارکت، بیمه، پوشاک، گردشگری، خانه، کالای دیجیتال و… به مجموعه خدمات تحت پوشش خود اضافه کرد.
از طرفی هم اکنون این سرویس با مجموعههای معتبری مثل سازمان بازنشستگان و مجتمع فولاد مبارکه هم به صورت خدمات سازمانی همکاری میکند. کیپا هم مثل سایر سرویسهایی که در این بخش معرفی کردهایم کاملا آنلاین است و برای استفاده از آن نیاز به مراجعه حضوری به جایی ندارید. همچنین اقساط خرید اعتباری آن هم بدون بهره است و سودی را بابت آن پرداخت نخواهید کرد.
کلام پایانی؛
در این مقاله سعی کردیم تا شما را با همه چیز درباره سرویسهای BNPL یا همان روش «الان بخر بعدا پرداخت کن» آشنا کنیم. همانطور که در متن خواندیم، این روش پرداخت مزایا و معایبی دارد؛ اما با شناخت درست از فروشگاه خود و استفاده درست از این روش پرداخت، میتوانید سود خود را به حد قابل توجهی افزایش دهید. از طرفی وجود سرویسهای معتبر ایرانی در بازار، به شما اجازه میدهد تا روشهای مختلف را بررسی کنید.