به گزارش بازرگانی سلیمانی؛ اگر علاقهمند به کمپینگ هستید، یا در مناطقی زندگی میکنید که با مشکل قطعی برق روبهرو میشوید، استفاده از ژنراتور برق میتواند مشکل شما را حل کند. ژنراتور برق در مکانهایی مثل بیمارستانها و تأسیسات صنعتی نقشی حیاتی ایفا میکند؛ چراکه قطعی برق در این مکانها میتواند منجر به بروز فاجعه شود.
ژنراتور برق چیست؟
در پاسخ به این سؤال که ژنراتور برق چیست، باید بگوییم ژنراتور برق یا موتور برق دستگاهی است که انرژی مکانیکی را توسط یک منبع خارجی مانند یک موتور احتراق داخلی، توربین یا انرژی باد، به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. این انرژی الکتریکی میتواند برای تأمین نیازهای مختلف، مانند روشنایی، تأمین برق موردنیاز وسایل برقی و تجهیزات صنعتی استفاده شده و تنوع کاربرد ژنراتور برق را به دنبال داشته باشد.
ژنراتور برق چطور کار میکند؟
اما ژنراتور برق چطور کار میکند؟ در این قسمت میخواهیم به بررسی عملکرد ژنراتور برق و نحوه کار آن بپردازیم.
به زبان ساده، ژنراتورهای برق انرژی جنبشی خود را از طریق سوختهایی مانند گاز، گازوئیل یا بنزین بهعنوان منبع ورودی، تأمین و در نتیجه انرژی الکتریکی را بهعنوان خروجی تولید میکنند.
کاربرد ژنراتور برق چیست؟
ژنراتورها در شرایط قطعی برق میتوانند با انرژی الکتریکی تولید شده، از وقوع اختلال در امور روزمره یا محدودیت در فعالیتهای شبانهروزی جلوگیری کنند.
همچنین، ژنراتورها بهعنوان یک منبع برق اضطراری استفاده میشوند. در ادامه به بررسی کاربرد ژنراتور برق در شرایط مختلف میپردازیم.
- تأمین برق در زمانهای قطعی برق: در مواقع قطعی برق، ژنراتور میتواند برق موردنیاز منازل، مشاغل و مراکز صنعتی را تأمین کند. این موضوع علاوه بر حفظ امنیت و آسایش، به استمرار فعالیتهای اقتصادی کمک میکند.
- کمپینگ و فعالیتهای خارج از شهر: از ژنراتورها برای تأمین برق موردنیاز لوازمخانگی، ابزارآلات و وسایل الکترونیکی در سفرهای کمپینگ و فعالیتهای خارج از شهر نیز استفاده میشود.
- تأمین برق نیروگاهها: از دیگر کاربردهای ژنراتور برق، استفاده آن بهعنوان یک منبع برق پشتیبان یا اصلی در نیروگاهها است.
ژنراتور از چه اجزایی تشکیل شده است؟
ژنراتور از ترکیب چند جز اصلی تشکیل شده که هر یک نقشی مهم در تولید برق ایفا میکنند و آسیب به هر یک از آنها عملکرد ژنراتور برق را با اختلال مواجه خواهد کرد. موتوری که انرژی مورد نیاز ژنراتور را فراهم میکند و آلترناتوری که این انرژی را به برق تبدیل میکند، اجزای کلیدی ژنراتور برق به شمار میروند.
بهطور کلی مهمترین اجزای ژنراتور برق عبارتند از:
- موتور
- ژنراتور یا آلترناتور
- سیستم سوخت
- رگلاتور تنظیم ولتاژ
- سیستم خنککننده
- اگزوز
- سیستم روانکاری
- باتری
انواع ژنراتور برق چیست؟
بهطور کلی ژنراتورها به دو گروه اصلی مولد AC (جریان متناوب) و ژنراتور DC (جریان مستقیم) تقسیم میشوند. این دستهبندی اساسیترین تفاوت را بین این دو نوع ژنراتور برق ایجاد کرده و باعث تنوع کاربرد ژنراتور برق میشود.
همچنین، دستهبندیهای دیگری نیز وجود دارد که بر اساس نوع سوخت و کاربری انجام میشود.
انواع ژنراتور برق بر اساس نوع سوخت
۱.ژنراتور گازوئیل سوز (دیزل ژنراتور)
ژنراتور گازوئیل سوز از سوخت دیزل یا گازوئیل استفاده میکند و به دلیل کارایی و قدرت بالای خود، بهعنوان یک منبع انرژی قابلاعتماد شناخته میشود.
دیزل ژنراتورها در اندازههای متوسط و بزرگ تولید میشوند و برای تأمین انرژی برق ساختمانها و تجهیزات بزرگ کاربرد دارند.
2.ژنراتور برق بنزین سوز
ژنراتور بنزین سوز انرژی مکانیکی به دست آمده از احتراق سوخت بنزین را به انرژی الکتریسیته و خروجی برق تبدیل میکند. این نوع موتور برق بهعنوان موتور برقهای پرفروش و اقتصادی شناخته میشوند.
۳.ژنراتور برق گازسوز
موتور برق گازسوز (کوپله) از یک موتور گازسوز و ژنراتور تشکیل شده است. این موتور برق با مصرف گاز طبیعی، برق مورد نیاز را تولید میکند. در نتیجه ژنراتورهای گازسوز مناسب محیطهایی هستند که به گاز طبیعی دسترسی آسان دارند.
۴.ژنراتور برق دوگانهسوز
یک نوع دیگر از ژنراتورهای برق، ژنراتورهای دوگانهسوز هستند و در شرایطی که امکان دسترسی به هر دو نوع سوخت وجود دارد، استفاده میشوند. ژنراتور برق دوگانه سوز اغلب بهعنوان یک گزینه چندمنظوره برای انتخاب سوخت در نظر گرفته میشوند.
۵.موتوربرق بیصدا(ژنراتور اینورتر)
ژنراتور اینورتر یا موتوربرق بیصدا در اندازههای کوچک و قابلحمل تولید میشود. این ژنراتور از یک روش خاص برای تولید برق پایدار استفاده میکند.
در این ژنراتور، موتور ابتدا جریان الکتریکی DC تولید میکند. سپس، دینام برق با استفاده از مدار اینورتر، این جریان را به برق AC تبدیل میکند و آن را بهصورت پایدار و مناسب ارائه میدهد.
انواع ژنراتور بر اساس نوع کاربری
ژنراتورهای برق را میتوان بر اساس نوع کاربری و مصرف به سه دسته کلی تقسیم کرد:
۱.ژنراتورهای خانگی
ژنراتورهای خانگی برای مصرفهایی مانند تأمین انرژی اضطراری در هنگام قطعی برق شهری کاربرد دارند. علاوه بر این، این ژنراتورها در کمپینگ یا کارگاهها برای تامین انرژی موردنیاز وسایل الکتریکی کوچک در زمان دسترسی نداشتن به برق، قابل استفاده هستند.
توان خروجی این ژنراتورها کمتر از ۱۰ کیلووات است و از سوخت بنزین یا گازوئیل برای عملکردشان بهره میبرند.
۲.ژنراتورهای نیمهصنعتی و تجاری
ژنراتورهای نیمهصنعتی و تجاری برای ارائه انرژی به مراکزی مانند فروشگاهها، رستورانها، کارگاهها و کارخانههای کوچک به کار میروند.
این ژنراتورها بیشتر از سوختهایی مانند بنزین، گازوئیل یا گاز طبیعی استفاده میکنند و توان خروجی آنها در حدود ۱۰ تا ۱۰۰ کیلووات است.
۳.ژنراتورهای صنعتی و نیروگاهی
کاربرد ژنراتور برق در انواع صنعتی و نیروگاهی اغلب در راستای تأمین برق در مراکز صنعتی بزرگی مانند کارخانهها، بیمارستانها، فرودگاهها و نیروگاهها است.
توان خروجی این ژنراتورها بیش از ۱۰۰ کیلووات است و از سوختهای گازوئیل، گاز طبیعی یا سوختهای زیستی برای عملکرد خود استفاده میکنند.
انتخاب ژنراتور برق مناسب
برای انتخاب موتور برق مناسب، باید نیازهای خود را در نظر بگیرید. عواملی که باید در انتخاب ژنراتور برق در نظر گرفته شوند، عبارتاند از:
- نوع سوخت: نوع سوخت موتور برق باید مطابق با دسترسی شما به منبع سوخت باشد.
- اندازه و توان خروجی: اندازه و توان خروجی ژنراتور برق باید متناسب با میزان برق موردنیاز شما باشد. به طور مثال برای استفادههای صنعتی بهتر است از موتور برقهایی استفاده کنید که توان خروجی آنها حداقل ۵۰ کیلووات است.
- کاربرد ژنراتور برق: ژنراتور برق باید برای کارکرد موردنظر شما مناسب باشد. بنابراین اگر دنبال یک موتور برق قابل حمل برای گردشهای خارج شهری هستید، موتور برق بیصدا برای شما مناسبتر است.