به گزارش بازرگانی سلیمانی؛ فرقی نمیکند که از چرخ گوشت خانگی استفاده میکنید یا چرخ گوشت صنعتی؛ اگر این دستگاه هر مشکلی پیدا کند، باید آن را برای تعمیر به یک تعمیرکار حرفهای بسپارید. با این وجود، اگر حرفهای و دست به آچار هستید، در این مقاله از مجله رونیکس، با آموزش قدم به قدم تعمیر چرخ گوشت، نکات بسیار مهم تعمیر آن را بیان میکنیم.
قبل از آموزش تعمیر چرخ گوشت، به این نکته توجه کنید که چرخ گوشت برای چرخکردن گوشت ساخته شده نه خردکردن پیاز، سیبزمینی، گوجه فرنگی و غیره. این مواد به دلیل اسیدیته بالایی که دارند، باعث میشوند که تیغه، پنجره و مارپیچ چرخ گوشت خوب عمل نکند و کند شود.
مشکل بیرون نیامدن گوشت از داخل چرخ گوشت، میتواند در ارتباط با مخزن چرخ گوشت و به دلایل زیر ایجاد شود:
- کندبودن تیغههای چرخ گوشت
- ایجاد فاصله بین تیغه و پنجره چرخ گوشت
- وجود چربی و پوست زیاد در گوشت
- تازه بودن گوشت (بهتر است، قبل از گوشت را قبل از چرخکردن در فریزر بگذارید تا کمی منجمد شود و سپس آن را چرخ کنید).
تیغه چرخ گوشت را بررسی کنید که بعد از استفاده مداوم، هرز نشود و هرز نچرخد. به واشر مارپیچ نیز دقت کنید که دچار خوردگی نشده باشد؛ در غیر این صورت تیغه و پنجره درست سر جای خود قرار نمیگیرند و باید آنها را تعویض کنید.
قطعی دستگاه را چک کنید
برای اینکه متوجه شوید برق به موتور دستگاه میرسد یا خیر، چرخ گوشت را به برق بزنید. اگر دستگاه روشن نشد، یعنی یا برق به آن نمیرسد و یا موتور ایراد دارد. در این صورت، باید اول دستگاه را باز کنید تا بتوانید مشکلات احتمالی را بررسی کنید؛ ولی اگر دستگاه روشن شد، به این معنی است که برق به موتور میرسد و دستگاه قطعی ندارد.
صدای موتور را چک کنید
اگر بعد از اینکه دستگاه را به برق زدید، صدای زیاد یا غیر عادی داشت، احتمال دارد موتور سالم باشد ولی گیربکس یا دندهها دچار مشکل شده باشند. به این معنا که یا چیزی در گیربکس دستگاه گیر کرده و یا به هر دلیلی، دندهها روی هم خوب تنظیم نمیشوند. در این صورت باید دستگاه را باز کنید تا بتوانید علت را بررسی کنید.
چرخ گوشت را باز کنید
برای بررسی یا تعمیر گیربکس و سایر قطعات داخلی دستگاه چرخ گوشت، لازم است بدنه را با استفاده از پیچ گوشتی دستی و پیچ گوشتی شارژی باز کنید.
بعد از بازکردن پوسته دستگاه، موتور، گیربکس، کلیدهای چرخ گوشت و سایر اجزا و قطعات دستگاه مشخص میشوند و میتوانید به آنها دسترسی پیدا کنید.
گیربکس را باز کنید و دندهها را چک کنید
برای بازکردن گیربکس، از پیچ گوشتی شارژی استفاده کنید. داخل گیربکس چرخ گوشتهای خانگی سه دنده قرار گرفته است. دندهها را بررسی کنید که خوردگی، ترک یا شکستگی نداشته باشند یا در بعضی از بخشها صاف نشده باشند. به این نکته نیز توجه کنید که گاهی بدنه گیربکس هم ترک میخورد یا حتی در اثر فشار بیش از حد در حین کار میشکند. در این صورت با تعویض گیربکس میتوانید این مشکل را برطرف کنید.
بعد از مشخصشدن مشکل دندهها، قطعه معیوب را جایگزین کنید. در انتخاب قطعه نو، به سایز و نوع دنده توجه کنید تا بیشترین تطابق را با دستگاه شما داشته باشد. معمولا دنده بزرگ چرخ گوشت کمتر از دندههای یک و دو خراب میشود. البته سر دنده بزرگ را نیز خوب بررسی کنید که دچار خوردگی نشده باشد؛ چون این قسمت با مخزن چرخ گوشت در تماس است و در صورت بروز این مشکل باید تعویض شود.
دنده یا دندههای سالم را جایگزین کنید
در این مرحله از آموزش تعمیر چرخ گوشت، باید دنده سالم را روی دستگاه ببندید. سمت پخ شفت را داخل شیارهای گیربکس دستگاه قرار دهید.
دندۀ نو را روی قسمت گرد شفت بگذارید و سپس تمام دندهها را یکییکی روی هم نصب کنید. واشرها را روی شفتها قرار دهید. دندهها را کاملا گریسکاری کنید تا دستگاه راحتتر کار کند. نهایتا درب گیربکس را ببندید و پیچهای آن را با پیچ گوشتی شارژی سفت کنید.
تشخیص قطعی دستگاه
برای تشخیص قطعی دستگاه، دوشاخه را به پریز برق ۱۱۰ وصل کنید. کابل چرخ گوشت دو سیم ورودی دارد. یکی از آنها به کلید و دیگری به موتور وصل میشود. میتوانید سیمی را که به موتور وصل است، در بیاورید و به کابل اتصال کوتاه دهید. اگر چراغ روشن شد، به این معنی است که سیم قطعی ندارد. در غیر این صورت، باید کابل را تعویض یا تعمیر کنید.
اشکال موتوری در چرخ گوشت را بررسی کنید
اگر دندهها و گیربکس مشکلی ندارند و کابل چرخ گوشت هم سالم است ولی دستگاه روشن نمیشود به این معنا است که موتور دستگاه خراب شده و سوخته است. موتور از آرمیچر، بالشتک، هسته، ذغال و … تشکیل شده است. برای بررسی و تفکیک بخشهای مختلف موتور از انبردست استفاده کنید. گاهی نیز ممکن است در حین کار با چرخ گوشت، متوجه شوید که دستگاه بیش از حد داغ کرده که به علت داغشدن موتور است. طراحی بدنه چرخ گوشت باید طوری باشد که جریان هوا از آن بگذرد و موجب خنکشدن دستگاه و به تبع آن موتور شود. اگر هوا بهخوبی از منافذ و روزنههای تعبیهشده خارج نشود، یا هوای خارجشده، داغ باشد و بوی سوختگی هم بیاید، به این معنی است که موتور چرخ گوشت شما نیمسوز شده و به زودی میسوزد.
امکان دارد که لاک سیمپیچ روتور و استاتور آب شده باشد و اتصال کوتاه ایجاد کند. همچنین ممکن است شارلاک از بین رفته باشد. در این صورت یا باید موتور را دوباره سیمپیچی کنید و یا آن را با موتور نو یا موتور استوک تعویض کنید. پس از تعمیر موتور میتوانید قاب را ببندید. پیچها را با پیچ گوشتی دستی و پیچ گوشتی شارژی سفت کنید و تمام بخشهای دستگاه را ببندید. المنت و یاتاقان چرخ گوشت را نیز بررسی و در صورت نیاز آن را تعویض و جایگزین کنید.
اورلود چرخ گوشت را بررسی کنید
یکی دیگر از دلایل روشننشدن چرخ گوشت، قطعه اورلود آن است؛ خرابی این قطعه نیز موجب روشننشدن چرخ گوشت میشود. اگر از چرخ گوشت در مدتزمانی بیوقفه و مداوم استفاده شود، یا گوشت و استخوان در آن گیر کند، اورلود خراب میشود؛ موتور جرقه میزند و نیمسوز میشود. برای تست سلامت اورلود، از مولتی متر یا اهم متر استفاده کنید. اگر پس از تست با مولتی متر متوجه شدید که قطعه اورلود خراب است، باید آن را تعویض کنید.