به گزارش بازرگانی سلیمانی؛ پیش از بیان این مطلب که مته الماسه چیست؟ لازم است بدانید که این مته یکی از انواع مته است که کاربرد خاصی دارد. از آنجا که در ساخت این مته از تراشه های الماس استفاده شده، به آن مته الماسه می گویند که نسبت به مته های معمولی با قیمت بالاتری به بازار عرضه می شوند.
انواع مته الماسه که برای سوارخکاری های متفاوت به کار می روند. مته الماسه تفاوت ها و مزایایی نسبت به مته های معمولی دارد که در این مطلب به تفصیل در مورد آن صحبت کرده ایم.
مته چیست؟
مته ابزاری است که برای سوراخ کاری در سطوح مختلف استفاده می شود. مته ها از تنوع بالایی برخوردارند و به صورت چرخشی با کمک انواع دریل به کار می روند. مته با چرخیدن، براده تولید کرده و سوراخ را در سطح محل کار ایجاد می کند. رأس مته معمولاً به شکل مخروط یا استوانه با نوک تیز است.
مته الماسه چیست؟
نام الماسی به دلیل شکل ظاهری نوک مته نیز انتخاب شده است. اگر مته دارای دو الماسه باشد، به آن دو الماسه گفته می شود و اگر چهار الماسه داشته باشد، به آن چهار الماسه اطلاق می شود.
یکی از ویژگی های مهم مته های الماسی، جنس آنها است. معمولاً نوک این مته ها از روکش کاربید ساخته می شود. در مقابل، برخی مته ها فقط از کاربید ساخته شده اند. مته های تمام کاربیدی به دلیل کارایی بالاتر، گران قیمت تر از انواع دیگر هستند و معمولاً در کارهای صنعتی سنگین مانند دستگاه های CNC مورد استفاده قرار می گیرند.
سختی الماس در نوک این مته ها، دوام و استقامت آنها را برای برش این مصالح بهبود می بخشد. طول عمر این مته ها به میزان کیفیت الماسی که در آن استفاده شده تعریف می شود. کیفیت بالاتر الماس باعث طول عمر بیشتر مته و سهولت سوراخکاری می شود.
جنس مته الماسه چیست؟
یکی دیگر از مواردی که دانستن آن ضروری است، این است که بدانیم جنس مته الماسه چیست. مته های الماسه از آلیاژی به نام کاربید ساخته شده اند. کاربید یک آلیاژ است که دارای سختی بسیار بالایی است؛ تقریباً ۵ برابر فولاد. اما با وجود سختی بالا، بسیار شکننده است؛ به این معنا که اگر به شدت ضربه بخورد، به راحتی می شکند.
مته تمام الماسه با کاربیدی چه تفاوتی دارد؟
درست است که مته الماسه از کاربید ساخته شده است اما با مته کاربیدی تفاوت های زیادی دارد. در ادامه این تفاوت ها را بیان می کنیم:مته های تمام الماسه و مته های کاربیدی دو نوع ابزار متفاوت هستند که در صنعت به کار می روند.
کاربرد مته الماسه چیست؟
پیش از هر موضوعی باید با انواع سوراخکاری آشنا شوید و بدانید که چه سطحی را می خواهید دریل کاری کنید. مته های الماسه برای برش یا سوراخ کردن سطوح با سختی متفاوت مانند بتن، دریل کاری روی سرامیک و کاشی، سنگ، و غیره مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع مته ها معمولاً در ماشین آلات صنعتی برای سوراخ کردن مواد سخت استفاده می شوند.
این مته ها در اندازه های مختلف موجود هستند. مته های الماسه کوچک تر برای ایجاد سوراخ های کوچک توسط افرادی استفاده می شود که وسایلی مانند جواهرات، ساعت های مچی و سایر زیورآلات را می سازند یا تعمیر می کنند.
مته های بزرگ تر به دلیل دقت بیشتر و قابلیت حفاری دقیق تر، برای فعالیت حفاری در مقیاس بزرگ تری استفاده می شوند.
مته های الماس چگونه ساخته می شوند؟
برای تولید این مته ها، تولیدکنندگان از فشاری بالا که تا ۱.۵ GPA (گیگاپاسکال) نیز می رسد و دمای حدود ۱۲۵۰ درجه سانتی گراد استفاده می کنند.
در این فرایند، از پودر الماس واقعی استفاده شده است. این پودر الماس با فشار بسیار بالا روی فولاد قرار می گیرد و به طور کاملاً سخت، فشرده شده و یک مته الماسه به وجود می آید. الماس که به عنوان سخت ترین ماده شناخته شده، پس از انجام این فرایند، همچنان قدرت برش خود را حفظ می کند.
اجزای مختلف مته الماسه چیست؟
بعد از اینکه دانستیم مته الماسه چیست و از چه موادی ساخته شده، بهتر است بدانیم از چه قسمت هایی تشکیل شده اند. اجزای یک مته الماسه به شرح زیر است:
- بدنه مته: بدنه مته الماسه در واقع دو سمت شیار مارپیچی آن است. طول بدنه مته به طول شیاری که روی سطح ایجاد می کند، مرتبط است.
- شیار مته: شیار مته بخشی است که زاویه براده را برای لبه برنده مته ایجاد می کند. این بخش از مته برای هدایت براده های حاصل از برش به سمت بیرون است.
- جان مته: جان مته فاصله میان دو شیار مارپیچی مته است. قطر جان مته در قسمت های مختلف شیار برای افزایش استحکام، متفاوت طراحی شده است.
- لبه های اصلی مته: مته الماسه دارای دو لبه اصلی است که در نوک مته وجود دارند. این لبه ها به صورت شیب دار در نوک مته قرار گرفته اند.
- لبه عرضی مته: لبه عرضی یک خط است که بر روی جان مته وجود دارد. این خط از برخورد دو سطح منحنی شیب دار در سر مته حاصل می شود.
فرق مته الماسه و معمولی
حالا که دانستید مته الماسه چیست، احتمالاً می توانید تفاوت آن را با مته معمولی نام ببرید. با این حال ما چند تفاوت اصلی مته الماسه و معمولی را برای شما نام می بریم و به اختصار در موردشان توضیحاتی ارائه می دهیم.
از نظر جنس
- مته الماسه: در ساخت این مته برای جلوگیری از فرسایش و افزایش سختی از الماس استفاده می شود.
- مته معمولی: در ساختش از جنس های مختلفی مانند فولاد یا آلیاژهای معمولی استفاده شده است.
به لحاظ طراحی
- مته الماسه: علاوه بر حرکت چرخشی به صورت چکشی هم عمل کرده و با سری الماس شکل، قدرت نفوذ و درجه سختی بالا را فراهم می کند.
- مته معمولی: صرفاً برای حرکت چرخشی طراحی شده است.
طول عمر و ماندگاری
- مته الماسه: این نوع مته به دلیل استفاده از الماس در ساخت آن، طول عمر بیشتری نسبت به مته معمولی دارد.
- مته معمولی: درصورتی طول عمر بالاتری خواهد داشت که روکش مقاومی مانند تیتانیوم نیترید داشته باشد.
مزایای مته الماسه
با تفاوت هایی که بین مته الماسه و مته معمولی دیدیم، طبیعی است که مته الماسه مزیت هایی نیز داشته باشد. این مزیت ها به طور خلاصه به شرح زیر است:
سوراخ کردن دقیق، منظم و با استاندارد بالا
سوراخ کاری دقیق یکی از مهمترین ویژگی های مته الماسه است. این مته قادر است با دقت بسیار بالا و با استانداردهای مشخص، سوراخ هایی منظم در مواد مختلف ایجاد کند. این ویژگی برای پروژه هایی که نیاز به دقت و استاندارد بالایی دارند، بسیار کاربردی است.
برش مواد بسیار سخت
از آنجا که الماس یکی از مواد بسیار سخت است، مته الماسه می تواند مواد بسیار قوی و مقاوم را سوراخ کند. این ویژگی، آن را برای کار با موادی مانند بتن تبدیل به یک گزینه مناسب کرده است.
کاهش احتمال تراشه و ترک
مته الماسه با استفاده از فرایند سوراخ کاری غیر ضربه ای می تواند خروجی تراشه و ایجاد ترک را به حداقل برساند. این امر به کاهش خطر آسیب به مواد اطراف کمک می کند.
حداقل خروجی گردوغبار
به دلیل طراحی و عملکرد خاص مته الماسه، باعث تولید حداقل گردوغبار در محل کار می شود که این موضوع در محیط هایی که نیاز به بهداشت و ایمنی بالایی دارند؛ اهمیت زیادی پیدا می کند.
ایجاد سر و صدای بسیار کم
مته الماسه به دلیل روش سوراخ کاری خود و عدم نیاز به ضربه های قوی، باعث تولید سر و صدای کمتری در مقایسه با روش های جایگزین می شود. این ویژگی مهم در محیط هایی که نیاز به کاهش نویز دارند، اهمیت دارد.
انواع مته الماسه
تا اینجای مطلب به این موضوع پرداختیم که مته الماسه چیست و از چه جنسی ساخته شده است. اکنون وقت آن رسیده که به انواع مته الماسه نیز اشاره کنیم. همانطور که ما انواع مته داریم، مته های الماسه نیز در مدل های متفاوت به بازار عرضه می شوند که در ادامه به آن می پردازیم:
مته الماسه تک لبه
- مته الماسه تک لبه یا مته الماسه وایری برای برش و حفر سطوح ناهموار مورد استفاده قرار می گیرد.
- دارای یک تیغه الماسه بسیار نازک و حساس با طول فقط یک سانتی متر است.
- برای کارهای دندانپزشکی، برش کریستال، شیشه و مواد حساس استفاده می شود.
- کار با این نوع مته نیاز به دقت و تجربه زیاد دارد.
مته الماسه دو لبه
- مته الماسه دو لبه برای برش و حفر سطوح صاف و هموار اما با دقت بالا، استفاده می شود.
- دارای دو تیغه الماسه با شکل V است و معمولاً در صنایع ساختمانی، خودروسازی، ساخت و ساز و جواهرسازی مورد استفاده قرار می گیرد.
- برای برش لوله های فلزی و سنگین به منظور اتصالات لوله ها کاربرد دارد.
مته الماسه سه لبه
- مته الماسه سه لبه برای حفاری و سوراخ کردن سطوح سخت مانند بتن، سنگ و آهن استفاده می شود.
- الماس ها به دلیل خاصیت بسیار سخت و مقاومت در برابر سایش، جایگزین مناسبی برای تیغه های سنگین مته های صنعتی هستند.
- مناسب برای حفر سطوح بسیار سخت و مقاومند.
مته الماسه لوله ای
- مته الماسه لوله ای برای حفاری سطوح سخت و مقاوم مانند سنگ، بتن و آهن استفاده می شود.
- به دلیل تنظیمات خاص، باعث بالا بردن عملکرد و دقت حفر می شوند.
- برای حفر سوراخ هایی با قطر بزرگتر نسبت به مته های دیگر مناسب تر هستند.
مته الماسه پره دار
- مته الماسه پره دار برای حفر سوراخ های دقیق در سطوح ناهموار و سخت به کار می رود.
- با تعداد زیادی دندانه و الیاف الماس باعث بالا بردن کارایی و دقت حفر می شوند.
- جهت حفر سوراخ های دقیق در مواد مختلف مانند سرامیک، فولاد سخت و سطوح صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.
مته الماسه پوشیده شده
- مته الماسه پوشیده شده شامل یک سر الماسه با روکش هایی مانند تیتانیوم و کروم است.
- برای حفر سوراخ های کوچک و دقیق در مواد سخت و قابل خوردگی مانند سرامیک، شیشه و فولاد به کار می رود.
مته الماسه پایه
- مته الماسه پایه شامل یک بستر ثابت با سر الماسه است.
- برای حفر سوراخ های عمیق و بزرگ در سطوح سنگی، سیمانی و صنعتی استفاده می شود.
انواع مته های الماسه به دلیل ویژگی های مختلفشان در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند و به تناسب نیازهای مختلف مواد و سطوح، کارایی دارند.