به گزارش بازرگانی سلیمانی؛ سمباده زنی یکی از آخرین مراحل پرداخت مصنوعات چوبی است که طی آن آثار رنده از روی سطح پاک شده و تلاش می شود تا نرمی و جلای کلی قطعه بهبود پیدا کند. اگر قرار باشد از لعاب یا رنگ پوششی روی محصول نهایی استفاده شود، باید حتماً سطح آن را سنباده بزنید. سنباده ها هم انواع دستی و هم انواع برقی دارند که مدل های دستی اغلب به صورت رول و به نام کاغذ سمباده مشهورند. بسیاری از نجاران قدیمی تر یا افرادی که بودجه محدودی دارند، به جای سنباده برقی به سراغ این کاغذها می روند و بنابراین حضور آنها همچنان در این حوزه قابل توجه است.
اما نکته ای که مطرح می شود، چگونگی انتخاب کاغذ مناسب است. برخلاف چیزی که ممکن است فکر کنید، در بازار انواع بسیار متنوعی از این محصول وجود دارد که هر کدام کاربرد، زبری، جنس و قیمت خاص خودشان را دارند. بنابراین دانستن اینکه در چه موقعیتی باید از چه نوعی استفاده کنید، اهمیت فراوانی دارد. در این مطلب تلاش می کنیم مهمترین نکاتی که برای تهیه کاغذ مناسب نیاز دارید با شما در میان بگذاریم. با ما همراه باشید.
مهمترین فاکتورهای خرید سنباده کاغذی
زبری
اولین نکته ای که در انتخاب کاغذ تعیین کننده است، زبری سطح آن است. زمانی که از زبری صحبت می کنیم منظور تعداد برآمدگی ها در هر سانتی متر مربع از سطح است که هرچه تعداد آنها بیشتر باشد، اصطلاحاً کاغذ نرم تری داریم. مدل های نرم تر چوب را خراش نمی دهند و برای صیقل دادن آن بسیار مناسبند، اما سرعت کار با آنها هم کمتر است و به خصوص برای قطعات بزرگتر وقت زیادی از شما می گیرند. برای مقابله با این مشکل معمولاً پیشنهاد می شود یک مدل زبر و یک مدل نرم داشته باشید: مدل زبر برای لایه برداری اولیه با سرعت بالا و مدل نرم برای صیقل دادن سطح در مرحله نهایی.
در حال حاضر در بازار پنج مدل از نظر میزان زبری یافت می شود که عبارتند از:
- خیلی زبر: درجه عددی ۲۴ تا ۳۶ را داشته و برای پاک کردن انواع رنگ و لاک با چسبندگی بسیار بالا به کار می رود. گاهی از آن برای صیقل دادن کفپوش هم استفاده می کنند.
- زبر: درجه عددی ۴۰ تا ۵۰ داشته و برای پاک کردن روکش های قبلی مانند پلی اورتان کاربرد دارد.
- متوسط: درجه ۶۰ تا ۱۰۰ مخصوص نوع متوسط است که به خصوص برای چوب استفاده می شود.
- نرم: درجه ۱۲۰ تا ۲۲۰ به این نوع اختصاص دارد که در اکثر کارگاه های کوچک قبل از اعمال جلا یا رنگ به کار می آید.
- خیلی نرم: درجه بندی ۳۲۰ تا ۴۰۰ در این دسته قرار می گیرند که بین لایه های رنگ و جلا کار کرده و برای چوب چندان پرکاربرد نیستند.
نوع کاربری
از نظر نوع کاربری هم مدل های تجاری و صنعتی در بازار یافت می شوند که مدل های صنعتی معمولاً چه از نظر جنس ذرات ساینده، چسب اتصال و جنس ورق پشتی از مواد گران قیمت تری استفاده می کنند. بحث دیگر در دسته بندی بر این اساس دو گروه پوشش باز و پوشش بسته است که در پوشش باز فاصله قابل توجهی میان دانه های ساینده وجود دارد اما در مدل پوشش بسته فاصله آنها اندک است و حالتی انباشته به خود می گیرند. نوع پوشش باز برای وسایل چوبی بهتر است، چون احتمال برش دادن بافت به خصوص در هنگام کار با چوب نرم در آن کمتر است.
جنس دانه ها
جنس دانه هم در کیفیت کار بسیار موثر است. در برخی موارد جنس دانه تنها برای فلزات کاربرد دارد و در بعضی نمونه ها هم استفاده از آنها تنها سطح چوب را خط می اندازد. بر این اساس شش جنس دانه محبوب در میان تولیدکنندگان این محصول یافت می شود که عبارتند از:
- سنگ چحماق: بسیار بادوام و از جنس طبیعی است و کاربرد عمومی دارد.
- سنگ سنباده: برای پولیش فلز به کار می رود و لبه های آن بیش از حد برای چوب تیز هستند.
- گارنت: این سنگ جزو مواد نرم تر مورد استفاده در این زمینه بوده و به طور ویژه برای صیقل دادن چوب طراحی شده است. اگر با فلز کار می کنید، از این جنس دوری کنید.
- آلومینا زیرکونیم: از جنس مصنوعی و فوق العاده با دوام است و برای چوب سخت و فلز کاربرد دارد. کار با آن روی فلزات به تیزتر شدن کاغذ منجر می شود، بنابراین این مدل در کار با انواع آهن آلات به مدت طولانی به شما خدمت خواهد کرد.
- اکسید آلومینیوم: کاربرد اصلی آن در پولیش برنز و انواع فولاد است، اما برای چوب های سخت هم می تواند به آن تکیه کرد.
- سیلیکون کارباید: بادوام ترین مدل موجود در بازار است که با انواع پلاستیک، فلز، چوب نرم و چوب سخت می تواند کنار بیاید.