به گزارش بازرگانی سلیمانی؛ آمپر مقدار جریان الکتریکی است که از الکترود به فلز جوشکاری منتقل می شود. یکی از مولفه ها و پارامتر های مهم و تاثیر گذار در جوشکاری انتخاب آمپر مناسب است. آمپر جوشکاری نقش مهمی در کیفیت و ایمینی جوش دارد که در زمان انجام جوشکاری باید روی صفحه اینوتر جوشکاری به درستی تنظیم شود و با توجه به نوع جوشکاری و ویژگی های مواد، تنظیم آمپر مناسب برای جوشکاری از اهمیت خاصی برخوردار است.
انتخاب آمپر مناسب برای جوشکاری به عوامل مختلفی بستگی دارد که از مهم ترین آنها می توان به؛ شناخت نوع مواد جوشکاری، مهارت در انتخاب الکترود یا سیم جوش، و آگاهی از استاندارد ها و فرآیند های جوشکاری اشاره کرد. هر کدام از این موارد در انتخاب عدد آمپر مورد نظر کمک می کنند. برای مثال در جوشکاری فولاد کربنی با ضخامت مشخص باید از الکترود با قطر مشخصی استفاده کنیم که این دو موضوع روی انتخاب آمپر مناسب برای جوشکاری تاثیرگذار است.
جوشکارها همیشه به این موضوع باید توجه داشته باشند که اگر آمپر مورد نظر خود را درست انتخاب نکنند به کار و فرآیند جوشکاری آسیب می زند. با یک مثال ساده شما را بهتر با این موضوع آشنا می کنیم. برای ذوب کردن الکترود ۴ آمپر مورد نظر باید ۱۸۰ تا ۲۰۰ آمپر باشد تا کیفیت جوش به بهترین شکل انجام شود.
مفهوم آمپر و نقش آن در فرآیند جوشکاری
انتخاب آمپر مناسب برای جوشکاری از پارامتر های مهمی است که توسط فرد جوشکار و متناسب با نوع اکترود و دیگر پارمتر های مهم تنظیم می شود.
آمپر جوشکاری نشان می دهد، که چه مقدار جریان الکتریکی از طریق قطب های جوشکاری عبور می کند. جریان الکتریکی موجب گرم شدن می شود و گرمای ایجاد به انجام فرآیند جوشکاری کمک می کند. باید دقت کنیم که آمپر مناسب برای جوشکاری را انتخاب کنیم که تاثیر مستقیمی در جوش با کیفیت دارد.
این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است و در صورتی که آمپر کم یا زیاد انتخاب شود به جوش آسیب می زند. برای مثال: آمپر زیاد باعث گرمای شدید و ذوب شدن اضافی جوش می شود، و آمپر کم نیز باعث باعث ایجاد جوش با اتصال ضعیف می گردد.
با این مقدمه در ادامه به معرفی کامل آمپر مناسب برای جوشکاری می پردازیم و هر آنچه در این زمینه نیاز است را بیان می کنیم.
جدول کامل راهنمای انتخاب آمپر در جوشکاری
موضوع توضیحات آمپر
نوع مواد جوشکاری فولاد، آلومینیوم و … فولاد ۱/۴ اینچ: ۱۰۰ آمپر
آلومینیوم ۱/۴ اینچ: ۱۶۰ آمپر
نوع الکترود یا سیم جوش الکترود دستی یا سیم MIG الکترود دستی (قلعی): ۱۲۰ آمپر
سیم جوش MIG (۰.۰۳۵ اینچ): ۱۶۰ آمپر
فرآیند جوشکاری SMAW، MIG، TIG و … – SMAW (الکترود خمشی): ۱۰۰ آمپر
MIG (سیم جوش ۰.۰۳۵ اینچ): ۱۶۰ آمپر
TIG (الکترود ۱/۱۶ اینچ): ۱۰۰ آمپر
قطر الکترود یا سیم جوش بر اساس ضخامت مواد جوشکاری الکترود ۱/۸ اینچ: ۸۰ آمپر
سیم جوش ۰.۰۳۰ اینچ: ۱۴۰ آمپر
نوع گاز یا فلوئید محافظ CO۲، آرگون، مخلوطات و … CO۲ (MIG) ۱۶۰ آمپر
آرگون (TIG) ۱۰۰ آمپر
سرعت الکترود یا سیم جوش بر اساس نوع و ضخامت مواد سرعت ۲۰۰ اینچ در دقیقه: ۱۴۰ آمپر
فاصله الکترود بر اساس نوع فرآیند جوشکاری SMAW ۱/۸ تا ۱/۴ اینچ: ۸۰ آمپر
TIG ۱/۸ تا ۱/۱۶ اینچ: ۱۰۰ آمپر
نوع جوش جوش عمیق، جوش لبهای و … جوش عمیق: افزایش ۱۰٪ آمپر
جوش لبهای: کاهش ۱۰٪ آمپر
نوع جوشکاری دستی یا اتوماتیک جوشکاری دستی: آمپر تنظیمی با توجه به تجربه جوشکار
جوشکاری اتوماتیک: آمپر تنظیم شده با دقت بر اساس پروژه و تولید اتوماتیک.
شرایط محیطی دما و رطوبت محیط دمای بالا: افزایش ۱۰ تا ۲۰٪ آمپر
دمای پایین: کاهش ۱۰ تا ۲۰٪ آمپر
اطلاعات ارائه شده می توانند به عنوان راهنمای اولیه برای انتخاب آمپر در جوشکاری مفید باشند. با این حال، لازم به ذکر است که این مقادیر ممکن است بسته به شرایط دقیق جوشکاری، نوع مواد، و ویژگی های خاص پروژه متغیر باشند. برای حداکثر دقت، همیشه به استاندارد ها و راهنمایی های تولید کننده الکترود ها و دستگا ههای جوشکاری توجه کنید و با تست های کنترل کیفیت، به بهبود تنظیمات جوش بپردازید.

انبر جوشکاری صنعتی 1000 آمپر
تأثیر تنظیمات آمپر بر کیفیت جوش و عملکرد نهایی
تنظیمات آمپر در فرآیند جوشکاری بسیار بر کیفیت جوش و عملکرد نهایی تأثیر گذار هستند. تعیین مقدار مناسب آمپر به عنوان یکی از پارامتر های اساسی، می تواند به صورت مستقیم تأثیر بزرگی بر انجام جوش، مقاومت، و دوام جوش داشته باشد. در زیر تأثیرات تنظیمات آمپر بر کیفیت جوش و عملکرد نهایی آمده است:
- عمق و تراکم جوش
- ترکیب فاز جوش
- کنترل حرارت
- اندازه نهایی جوش
- کیفیت ظاهری جوش
- کیفیت جوش
- مقاومت جوش
تأثیر نوع مواد جوشکاری بر انتخاب و تنظیم آمپر
فلزات و نوع آنها یکی از موارد در انتخاب آمپر و الکترود است. نوع مواد مشخص می کند که از چه روشی و چه آمپری استفاده کنیم. برای مثال در زمان جوشکاری فلزات رنگین نیاز به روش جوشکاری آرگون و تیگ است و بسته به ضخامت آنها می توان مورد مناسب را انتخاب و تنظیم کرد. همن طور در جوشکاری با قوس الکتریکی هم این موارد صدق می کند. در ادامه به مهم ترین موارد در این زمینه اشاره می شود.
- مقاومت الکتریکی مواد
- نقطه ذوب مواد
- خواص حرارتی
- ضخامت مواد
انتخاب آمپر مناسب جوشکاری با توجه به نوع الکترود
یکی از موارد مهم در انتخاب بهترین آمپر نوع الکترود و قطر آن است. الکترود ها دارای مواد تشکیل دهنده خاصی هستند که هر کدام نیاز به گرمای مشخصی برای ذوب شدن دارند. علاوه بر مواد تشکیل دهنده که ممکن است، رتیلی، قلیایی، سلولوزی و … باشد از قطر های مختلفی هم تشکیل شده اند. انتخاب آمپر مناسب با توجه به نوع الکترود به موارد زیر بستگی دارد.
- نوع الکترود
- قطر الکترود
انتخاب آمپر مناسب جوشکاری با توجه به قطر الکترود
انتخاب آمپر مناسب برای جوشکاری نیازمند درک قطر الکترود مورد استفاده است. قطر الکترود می تواند تأثیر زیادی بر میزان جریان الکتریکی و حرارت مورد نیاز برای جوشکاری داشته باشد. در زیر، تأثیرات قطر الکترود بر انتخاب و تنظیم آمپر توضیح داده شده است:
- مقدار جریان الکتریکی
- حرارت مورد نیاز
- قدرت نفوذ جوش
- نوع فرآیند جوشکاری
- ضخامت مواد
- استفاده در حالت عمودی یا افقی
- تنظیم درجه دستگاه جوشکاری

اینورتر المکس مدل 203
مهارتهای لازم برای تنظیم بهینه آمپر در جوشکاری دستی
برای تنظیم بهینه آمپر در جوشکاری دستی، مهارتهای خاصی مورد نیاز است. در زیر مهارتهایی که برای تنظیم آمپر در جوشکاری دستی لازم است توضیح داده شده است:
- شناخت مواد جوشکاری
شناخت دقیق از نوع موادی که قرار است جوشکاری شود، از اهمیت بالایی برخوردار است. هر نوع فلز و ضخامت مترتب بر نیازهای آمپر متفاوتی دارد.
- آشنایی با نوع الکترود
انتخاب و شناخت نوع الکترود نیز مهم است. الکترودهای مختلف نیازمند تنظیمات آمپر متفاوتی هستند. برای مثال، الکترودهای روتیل و قلعی نیازمند آمپرهای متفاوتی هستند.
- تجربه
تجربه و حس مکانیکی در تنظیم آمپر و فهم علائم جوشکاری میتواند به کاربران کمک زیادی کند. حس مکانیکی به کارگران کمک میکند تا تغییرات در جوش را به درستی تشخیص دهند.
- آشنایی با فرآیند جوشکاری
آشنایی با نوع فرآیند جوشکاری مورد استفاده (مانند TIG یا MIG) نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. هر فرآیند نیازمند تنظیمات آمپر خاصی است.
- آگاهی از شرایط محیطی
شرایط محیطی مثل دما و رطوبت نیز بر تنظیمات آمپر تأثیر میگذارد. آگاهی از این شرایط محیطی به کارگران کمک میکند تا تنظیمات را بهبود بخشند.
- مهارت در تنظیم دستگاه جوش
مهارت در تنظیم دستگاه جوش یکی از موارد حیاتی در تعیین آمپر مناسب است. دانش در خصوص تنظیم و کالیبره کردن دستگاه جوش به کارگر این امکان را میدهد تا بهترین نتایج را بدست آورد.
- استفاده از تجهیزات حفاظتی
مهارت در استفاده از تجهیزات حفاظتی مانند ماسک جوشکاری، لباسهای محافظ و دستکشها نیز بسیار اهمیت دارد. این تجهیزات حفاظتی به کارگران کمک میکنند تا از خطرات جوشکاری محافظت کنند.
با توجه به این مهارتها و دانشها، جوشکاران قادر به تنظیم بهینه آمپر برای جوشکاری دستی و دستیابی به جوش با کیفیت خواهند بود. آموزش مناسب و تجربه عملی نیز از اهمیت بالایی در ارتقاء این مهارتها میباشد.
آمپر مناسب برای روش های جوشکاری
آمپر مناسب برای روشهای جوشکاری بستگی به نوع فرآیند جوشکاری، نوع مواد جوشکاری، قطر الکترود یا سیم جوش، و شرایط کاری دارد. در زیر، آمپر مناسب برای چندین روش جوشکاری معمول توضیح داده شده است:
جوشکاری الکترود (SMAW یا Stick)
برای جوشکاری الکترود خمشی، تنظیمات آمپر متغیر است و بستگی به نوع الکترود، قطر الکترود، و نوع مواد جوشکاری دارد. به عنوان مثال، برای الکترودهای قلعی معمولاً آمپر کمتری نسبت به الکترودهای روتیل نیاز است.
جوشکاری MIG (Metal Inert Gas)
در جوشکاری MIG، آمپر بیشتر به صورت ثابت تنظیم میشود و بیشتر توسط نوع و قطر سیم جوش تعیین میشود. آمپر بر اساس میزان تغذیه سیم و توان مورد نیاز برای ذوب کردن آن تنظیم میشود.
جوشکاری TIG (Tungsten Inert Gas)
در جوشکاری TIG، آمپر بر اساس نوع فلز، ضخامت مواد، و قطر الکترود تنظیم میشود. این روش نیاز به تنظیم دقیق آمپر دارد تا جلوگیری از ذوب شدن اضافی و داشتن کنترل دقیق بر روی پدیدههای جوشکاری.
جوشکاری فلزی به وسیله قوس پلاسما (PAW)
در جوشکاری فلزی به وسیله قوس پلاسما، آمپر بر اساس نوع فلز، ضخامت مواد، و قطر الکترود تنظیم میشود. این روش نیاز به آمپر بالا دارد تا به وسیله قوس پلاسما بتواند فلزات را ذوب کند.
با توجه به هر فرآیند خاص جوشکاری، مهم است که جوشکاران دقت کنند و با مشخصات مواد جوشکاری، نوع الکترود یا سیم جوش، و شرایط کاری آشنا شوند تا آمپر را بهینه تنظیم کنند و جوش با کیفیت بسازند.