به گزارش بازرگانی سلیمانی؛ پرداخت و پوشش‌دهی (رنگ‌کاری) چوب‌های مبلمان یکی از مراحل مهم در این صنعت است. پرداخت و رنگ‌کاری مبلمان از این نظر اهمیت دارد که باعث حفاظت چوب در برابر حمله عوامل بیولوژیکی و معایبی مانند پوسیدگی و جلوگیری از نفوذ رطوبت به بافت چوب می‌شود. همچنین رنگ‌کردن چوب‌ها در بخش تعمیرات مبلمان نیز دارای اهمیت است. در بخش تعمیرات می‌توان با رنگ‌کردن چوب، عیوب ظاهری چوب را پوشش و ظاهری یکنواخت به آن داد.

مزایای رنگ‌کاری و پرداخت چوب

یکی دیگر از مزایای رنگ‌کردن چوب‌ مبل، محافظت از مبلمان‌ است؛ به خصوص مبلمانی که در فضای باز قرار می‌گیرند. برخی از رنگ‌ها در برابر اشعه‌های UV مقاوم هستند و این باعث می‌شود که مبلمان‌های فضای باز در برابر آفتاب دچار پوسیدگی نشوند و چوب آن‌ها تغییر رنگ ندهد. رنگ‌کاری مبلمان باید به صورت حرفه‌ای و با رعایت تمام مراحل و نکات انجام شود تا چوب آن‌ها دچار پوسیدگی نشود و عمر مفید استفاده از آن‌ها بالاتر رود. ابزارها، رنگ‌ها و روش‌های مختلفی برای پرداخت و رنگ‌کاری وجود دارد که با توجه به ویژگی‌ها و نوع کیفیت چوب‌ باید به طور مناسب از آن‌ها استفاده کرد. در ادامه بیشتر با این موضوع آشنا خواهیم شد.

مراحل رنگ‌کاری و پرداخت مبلمان

پرداخت و رنگ‌کاری مبلمان شامل چندین مرحله از جمله آماده‌سازی سطح و پرکردن شکاف‌ها است. برای اینکه رنگ‌کاری به‌درستی و طبق اصول انجام شود، انجام تمام این مراحل ضروری است. در ادامه به توضیح این مراحل می‌پردازیم.

آماده‌سازی سطح مبلمان

ابتدا باید سطح چوب از هرگونه گرد و غبار، چربی و آلودگی تمیز و پاک شود. همچنین برای رنگ‌کاری و پولیش دوباره مبلمان‌هایی که قرار است تعمیر شوند، باید رنگ‌بری با استفاده از خراشیدن، سنباده‌زدن، ماسه‌سایی و یا رنگ‌زداهای شیمیایی انجام شود. سپس با استفاده از سنباده سطح چوب را صاف کرد. این کار به جذب بهتر رنگ کمک می‌کند و عیوب سطح چوب نیز کاهش پیدا می‌کند.

جهت پرداخت‌كاری از سنباده‌هاي مختلف استفاده می‌شود. از سنباده شماره ۴۰ که سنباده زبر است و باربرداری زیادی از سطح چوب دارد؛ تا شماره ۱۰۰۰ که سنباده نرم‌تری است و بیشتر برای براقیت و جلای سطح چوب استفاده می‌شود و باربرداری کمی از سطح چوب دارد.

پرکردن شکاف‌ها و حفره‌ها

برای پرکردن حفره، شکاف، محل اتصالات، جای پیچ، میخ و همچنین فضای تخلخل چوب‌ها از پرکننده‌هایی (فیلر) مانند سیلر، کیلر و یا بتونه که با استفاده از مل، سریش و پودرهای رنگی اخرا، امرا، گل ماشی و یا دوده ساخته می‌شود، استفاده می‌شود. پس از اینکه پرکننده‌ها خشک شدند، دوباره سطح چوب برای یکنواخت‌شدن سنباده زده می‌شود.

پوشش‌دهی و رنگ‌کاری

در صورت نیاز، ابتدا از یک لایه زیرساز (پرایمر) استفاده می‌شود تا رنگ اصلی بهتر جذب سطح چوب شده و موجب یکنواختی رنگ شود. سپس با استفاده از ابزارهای مناسب رنگ‌کاری، رنگ اصلی به صورت یکنواخت بر روی سطح چوب زده می‌شود. رنگ باید به صورت چند لایه نازک زده شود تا لکه و ناهماهنگی روی سطح چوب ایجاد نشود.

خشک‌شدن پوشش

بسته به نوع پوششي که استفاده می‌شود، زمان خشک شدن آن بر روی چوب متفاوت است. پس از هر لایه رنگی که به چوب زده می‌شود باید اجازه داد که رنگ خشک شود.

 سنباده‌زنی بین لایه‌ها

در صورت لزوم پس از خشک‌شدن هر لایه رنگ باید با سنباده نرم، سطح چوب را کمی سنباده زد تا لایه بعدی رنگ بهتر روی سطح بشیند و نتیجه نهایی رنگ مطلوب باشد.

 لایه نهایی

در پایان برای افزایش مقاومت و دوام رنگ می‌توان از یک لایه پوشش‌ محافظ مانند لاک‌ها یا یک لایه سیلر و کیلر استفاده کرد. سیلر و کیلر مقاومت مطلوبی در برابر نفوذپذیری مایعات دارد و از لایه نهایی رنگ محافظت می‌کند. اعمال این لایه نهایی برای محافظت از مبلمان ضروری است.

قلم مو روزا سایز 2.5

قلم مو روزا سایز 2.5

نکات مهم و اساسی در پوشش‌دهی مبلمان

رعایت نکات ضروری در پوشش‌دهی و رنگ‌کاری مبلمان، باعث بهبود نتیجه کار می‌شود. در ادامه مقاله به توضیح این نکات مهم می‌پردازیم.

  1. اولین نکته‌ای که باید به آن توجه شود، میزان رطوبت چوب است. رطوبت تاثیر زیادی بر روی کیفیت پرداخت و رنگ‌کاری چوب دارد. رطوبت چوب می‌تواند باعث عدم تثبیت رنگ و چسبندگی مناسب بین رنگ و سطح چوب شود یا پس از خشک‌شدن رنگ بر روی چوب با مشکلاتی مانند ترک‌خوردن رنگ مواجه شویم. رطوبت مورد نیاز برای چوب‌های مبلمان بین ۱۲ تا ۱۵ درصد است.
  2. دومین نکته‌ای که باید به آن توجه شود نوع چوب و کیفیت چوبی است که برای ساخت مبلمان استفاده می‌شود. چوب‌هایی که تغییرات ابعاد (هم‌کشیدگی و واکشیدگی) کمتری دارند، برای پوشش‌دهي چوب مناسب‌تر هستند. کشیده‌شدن و واکشیده‌شدن چوب باعث ترک‌خوردن رنگ می‌شود (واکشیدگی به معنای رطوبت گرفتن چوب و هم‌کشیدگی به معنای از دست دادن رطوبت در چوب است).
  3. سومین نکته‌ای که باید به آن توجه شود این است که چوب‌ها باید از درختان بالغ و با سن رشد بالا بوده و دارای گره نباشند. هرچه سن چوبی که استفاده می‌شود کمتر باشد، میزان رنگ‌خوردن آن نیز بیشتر خواهد بود؛ در نتیجه مصرف رنگ و هزینه نیز بیشتر می‌شود.
  4. چهارمین نکته، درباره سفیدک‌زدن چوب هنگام رنگ‌کاری است. در برخی شهرهای مرطوب، ممکن است هنگام پاشش رنگ بر سطح چوب رطوبت هوا توسط ذرات رنگ جذب شود؛ در فصول سرد نیز این مشکل وجود دارد. استفاده از رنگ‌های نامرغوب و یا تاریخ گذشته نیز باعث ایجاد سفیدک می‌شود. برای رفع این مشکل باید از حلالی (مثلا تینر) با درجه حلالیت مناسب و رنگ‌های مرغوب استفاده کرد. کنترل رطوبت و دمای محیط نیز به این حل این مشکل کمک می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *