به گزارش بازرگانی سلیمانی؛ رول بولت یکی از اتصالات فولادی است که برای اتصال تجهیزات مختلف در سازههای بتنی، آجری و مصالح مشابه استفاده می شود. متناسب با کاربرد، رول بولت میتواند اندازه های مختلفی داشته باشد. همچنین شکل و نحوه عملکرد رول بولت نیز برای کاربردهای مختلف، متفاوت است. اصل هدف استفاده از رول بولت، اتصال یک وسیله فلزی به قسمتهای مختلفی از ساختمان مانند دیوار، سقف، سقف کاذب، زمین و غیره است.
مکانیسم رول بولت، امنیت و اطمینان بالاتری نسبت به دیگر روشها فراهم میکند البته بهشرط اینکه نصب آن بهصورت اصولی و با دقت و اطمینان انجام شود. برای اینکه نصب رول بولت به بهترین نحو انجام شود ، انواع این وسیله را بشناسیم و از نوع متناسب با نیاز و انتظار خود استفاده کنیم.
قسمت های مختلف رول بولت
اجزاء تشکیلدهنده یک رول بولت میتوانند، متناسب با نوع آن متفاوت باشند اما بهطورکلی، میتوان گفت که رول بولت از قسمتهای زیر تشکیل شده است:
- یک عدد پیچ با یک سر مخروطی و یک سر رزوه شده
- یک بدنه فولادی (استوانه چاکدار، پروانهای و غیره)
- مهره
- واشر فنری
- واشر تخت
جنس رول بولت ها عموماً از فولاد است که بنا بر نیاز میتواند بهصورت گرم یا سرد گالوانیزه شده باشد.
ابعاد رول بولت
ابعاد و اندازه های رول بولت با توجه به نوع و عمق کار مختلف است. به عنوان نمونه از کوجکترین اندازه آن که سایز 50*5 میلی متر است که در کف دست انسان جا می گیرد گرفته تا اندازه های 30 سانتی و …
مراحل نصب رول بولت
اگر قصد نصب انواع رول بولت را دارید ابتدا باید در مورد سازمان درونی رول بولت اطلاعات کافی داشته باشید و پس از آن اقدام به کاشت رول بولت کنید. نکته مهم در این باره این است که رول بولت انواع متفاوتی دارد و هر نوع از آن بهتر است در حیطه مخصوص به خود به کار برده شود چرا که تولیدی های پیچ و مهره و رول بولت با توجه به محیط و کاربرد رول بولت از مواد اولیه و محیط آزمایشگاهی متفاوتی در تولید رول بولت استفاده می کنند.
مرحله 1 : ایجاد حفره و سوراخ در محل کاشت رول بولت
مرحله 2 : کارگذاشتن رول بولت در حفره ایجاد شده و اتصال کار مورد نظر به آن
مرحله 3 : گرداندن مهره رول بولت در جهت عقربه های ساعت به وسیله آچار و عمل نمودن رول بولت
مکانیسم عملکرد رول بولت
اتصال با تکیه بر افزایش حجم، مبنای عملکرد رول بولت است. مکانیسم عملکرد رول بولت به این صورت است که ابتدا مهره بهصورت دستی و یا براثر وزن قطعه متصل، سفت و کشیده میشود. سپس، براثر کشش ایجادشده، لوله استوانهای یا پروانه رول بولت باز میشود.
این اتصال قدرتمند براثر اصطکاک ایجادشده بین بدنه رول بولت و مصالحی که رول بولت در آن کاشته شده است به وجود میآید. انبساط ایجادشده در انتهای رول بولت باعث میشود که این قطعه بهخوبی با تکیهگاهش درگیر شود. نیروی اصطکاکی ایجادشده همچنین، مانع از دررفتن یا افتادن رول بولت میشود.
مزایای استفاده از رول بولت
در زیر به برخی از مزایای استفاده از رول بولت پرداختیم:
- اطمینان بالا ؛ رول بولت به علت جنس فولادی و سازوکار فیزیکیاش مقاومت کششی و خمشی بسیار بالایی دارد. بهاینترتیب میتوان اطمینان حاصل کرد که سازه نصبشده بههیچعنوان نمیافتد یا لق نمیشود.
- سازوکار و نصب ساده؛ نصب رول بولت نیاز به تخصص خاصی ندارد و در کوتاهترین زمان ممکن، نتیجه دلخواه حاصل میشود.
- مقاومت در برابر عوامل شیمیایی؛ به دلیل جنس فولادی رول بولت و روکشهای متنوع آن، این ابزار بهخوبی در برابر عوامل شیمیایی موجود در مصالح مقاوم است و دچار خوردگی نمیشود.
- عدم آسیبرسانی به مصالح؛ رول بولت بههیچعنوان به مصالحی که در آن کاشته شده، آسیبی وارد نمیکند. میتوان مطمئن بود که رول بولت سبب ترک خوردن یا سوراخ شدن مصالح نخواهد شد.
سخن پایانی؛
رول بولت قطعهای فولادی است که از یک پیچ رزوهدار، بدنه استوانهای چاکدار یا پروانهای، مهره و انواع واشر، تشکیل شده است.
نحوه عملکرد رول بولت به این صورت است که ابتدا حفرهای به قطر مشابه قطر رول بولت باید درون سازه بتنی یا پلیت توسط دریل ها و مته مناسب رول بولت ایجاد شود. در مرحله بعد، رول بولت با فشار درون حفره رفته و در آن تراز میشود. پس از محکم کردن پیچ، بدنه استوانهای یا پروانهای آن باز میشود. با ایجاد کشش مناسب در بدنه رول بولت، اصطکاک لازم برای درگیر شدن آن با سازه پایه به وجود میآید. بهاینترتیب، میتوان با توجه به مشخصات رول بولت، قطعه فلزی موردنظر را به سازه پایه متصل کرد و محکم نمود.
رول بولت مزایای متعددی مانند اطمینان بالا، عدم آسیبرسانی به سازه پایه، نصب آسان و قیمت مقرونبهصرفه دارد. این مزایا باعث شدهاند که این ابزار در صنایع مختلفی از ساختمانی تا صنایع سنگین و نیروگاههای تولید برق و پالایشگاهها، کاربرد داشته باشد.
شرکت هیلتی، یکی از قدیمیترین تولیدکنندگان رول بولت در دنیاست که رول بولت های HSA، HSC، HKD و HSL آن از پرکاربردترین رول بولت ها در صنایع هستند. از دیگر انواع رول بولت هم رول بولت های سقفی و پروانهای هستند که بیشتر برای آویزان کردن لوستر از سقف و سقف کاذب مورداستفاده قرار میگیرند.