به گزارش بازرگانی سلیمانی؛ راه های تمیز کردن شوفاژ چیست؟ چگونه شوفاژ را تمیز کنیم؟ با شروع فصل سرما و استفاده از شوفاژ این سوالها ذهن افراد را درگیر کرده و همه به دنبال راههایی هستند که بتواند ظاهر شوفاژ را مثل روز اول تمیز و براق کنند. قبل از فرارسیدن سرما و استفاده از این سیستم گرمایشی باید به سراغ روند آمادهسازی این تجهیزات رفته و آنها را به شکل اصولی بررسی و سرویس کرد. از اقداماتی که در این روند باید انجام شوند میتوان به هواگیری و تمیز کردن شوفاژها اشاره کرد که این موارد در دسته اقدامات ضروری استفاده از شوفاژ قرار میگیرند. در ادامه این مقاله قصد داریم شما را به طور گسترده با راههای تمیز کردن شوفاژ آشنا کرده و نکاتی را در این باره برایتان توضیح دهیم. همراه ما باشید.
اهمیت تمیز کردن شوفاژ
احتمالا میدانید که آلاینده های مختلفی با حجم بالا در فضا پخش هستند. حتما برایتان پیش آمده که پس از مدتی گردگیری نکردن با نشست گرد و غبار، چربی و یا دودهها روی سطوح مختلف روبه رو شدهاید. این آلودگیها ممکن است گرد و غباری باشند از محیط بیرون به داخل خانه نفوذ کرداند، دودههایی باشند که از طریق سوختن مواد مشتعل ایجاد شدهاند، چربیهای پخش شده به واسطه پخت و پز بوده و یا حتی از موی بدن حیوانات خانگی که در منزل نگه میدارید ایجاد شده باشند.
همه این موارد نمونهای از آلودگیها و ریزگردهایی هستند که در محیط پراکندهاند و روی سطوح مختلف مینشینند. احتمالا شما با گرد و غبار و آلودگی روی سطوح مختلف مثل زمین، میز، کانتر، صندلی ها، لبه پنجره و … روبه رو شدهاید. همه این آلودگیها روی شوفاژها نیز جمع شده و پس از گذشت مدتی باعث کثیف شدن، تغییر رنگ و زنگزدگی آنها خواهند شد.
این تجمع آلودگی و گرد و خاک پیامدهایی را برای این سیستم گرمایشی به دنبال دارند. برای مثال پس از مدتی باعث مسدود شدن محل عبور گرما شده و اجازه نمیدهند حرارت تولید شده توسط شوفاژ در فضا پخش شود. پس این موضوع عملکرد بهینه سیستم را با مشکل روبه رو میکنند و راندمان آن را کاهش میدهد. در نهایت تمام این مشکلات باعث افزایش هزینه، هدر رفت انرژی، کاهش طول عمر شوفاژ و عدم کارکرد صحیح آن خواهند شد.
وسایل مورد نیاز برای تمیز کردن شوفاژ
تمیز کردن شوفاژ کار چندان پیچیدهای نیست و با استفاده از چند وسیله ساده میتوان به خوبی آن را تمیز و به حالت اول برگرداند. در این قسمت میخواهیم شما را با بهترین و سادهترین راههای تمیز کردن شوفاژ آشنا کنیم. اما قبل از اینکه به سراغ بررسی این راهها برویم باید ابتدا ابزارهای زیر را آماده کنید:
- جاروبرقی
- پارچه
- چوب بلند
- دستمال گردگیر دستی
- سطل آب
- اسفنج یا اسکاچ نرم
- صابون و حوله
راههای تمیز کردن شوفاژ
همانطور که قبلتر هم اشاره کردیم تمیز کردن شوفاژ کار چندان سختی نیست و با انجام چند راهکار ساده میتوان شفافیت و عملکرد سابق را به این دستگاهها برگردانید. در ادامه تمیز کردن این سیستم را گام به گام برایتان توضیح دادهایم.
مرحله اول خاموش کردن دستگاه
ابتدا اولین کاری که باید انجام دهید اینست که شوفاژ را خاموش کنید و اجازه دهید کاملا سرد شود. به هیچ عنوان قبل از اینکه شوفاژ به طور کامل خنک شود به سراغ تعمیر و یا تمیز کردن آن نروید.
مرحله دوم گردگیری
در این مرحله جاروبرقی را به پریز متصل کرده و با استفاده از لوله آن گرد و غبار گیرافتاده در درزها و شکافهای شوفاژ را به طور کامل از بین ببرید. اگر جاروبرقی شما دارای برسها و لولههای مخصوصی است، میتوان برای پاک کردن هرچه بهتر گرد و غبارهای موجود در شکاف شوفاژ از آنها استفاده کنید. در این مرحله از تمیز کردن پشت و اطراف شوفاژ نیز غافل نشوید.
مرحله سوم دستمال کشی
برای تمیز کردن شوفاژ دستمالهای مخصوصی در بازار وجود دارد که میتوانید آنها را تهیه کرده و کار خود را آسانتر کنید. با کمک این دستمالها تمیز کردن قسمتهای سخت شوفاژ به راحتی قابل انجام است و میتوان این سیستم را به طور کامل از گرد و خاک و آلودگیها پاک کرد. بهتر است بدانید اگر دسترسی به نقاطی از شوفاژ برای رفع آلودگیها سخت بود، میتوانید دستمال را با کمک یک تکه کش به یک چوب وصل کرده و سپس از آن برای تمیز کردن این نقاط استفاده کنید.
مرحله چهارم استفاده از سشوار
راهکار مناسب دیگری که برای از بین بردن گرد و خاک درون درزهای شوفاژ وجود دارد استفاده از باد سشوار است. در واقع با دمشی که این دستگاه دارد میتواند گرد و غبارهای لابهلای شیارها را به خوبی از بین ببرد. قبل از انجام این کار بهتر است زیر شوفاژ را با یک حوله مرطوب بپوشانید تا گرد و خاکی که از طریق باد سشوار خارج میشود روی حوله ریخته و به نقاط دیگر خانه پخش و پلا نشود.
مرحله پنجم اسکاج کشی
حال در این مرحله باید به سراغ سطل آب رفته و آن را با مقدار مناسبی از آب پرکنید. سپس پودر صابونی مناسب را به آن اضافه کرده و یک کف رقیق به وجود بیاورید. نکته قابل توجه در این مرحله اینست که مایع شوینده نباید قدرت فرسایشی داشته باشد زیرا در این حالت ممکن است باعث ساییده شدن سطح رادیاتور و از بین رفتن ظاهر مناسب آن شود.
سپس اسفنج را با استفاده از محلول صابونی خیس کرده و آب اضافه آن را بگیرید. سپس اسفنج آغشته به کف را به خوبی بر روی دیواره بیرونی یا پرههای شوفاژ بکشید تا آلودگیها و لکههای روی سطح آن در کف حل شده و به خوبی از بین بروند. نکتهای که باید به آن توجه کنید اینست که از اسفنجها زبر و یا سیمهای ضخیم برای پاک کردن سطح شوفاژ استفاده نکنید.
در این مرحله، از پاک کردن اطراف شوفاژ یا رادیاتور و همچنین دیوار کنار آن نیز غافل نشوید و آنها را هم با کمک اسفنج به خوبی تمیز کنید تا به مرور زمان و جریان هوا گرد و خاکهای انباشته روی آنها به سطح شوفاژ منتقل نشود.
مرحله ششم خشک کردن
پس از اینکه سطح شوفاژ را به خوبی با کمک اسفنج تمیز کردید، با استفاده از یک دستمال مرطوب تمام کفهای روی آن را پاک کنید تا لکهای رو سطح آن باقی نماند. اگر احساس کردید پس از انجام این کار سطح شوفاژ به خوبی براق نشده و همچنان لکهها و آلودگیهایی رو سطح آن وجود دارد، میتوانید با محلولهای پاک کننده مخصوصی که برای کاشی و سرامیکها استفاده میشوند سطح آن را مجدد تمیز کنید.
در مرحله آخر باید با استفاده از یک دستمال خشک و یا دستمالهای مخصوص آبگیری سطح شوفاژ را به خوبی پاک کنید تا هیچگونه رطوبتی روی سطح آن باقی نماند. نسبت به این مرحله حساس باشید زیرا وجود رطوبت روی سطح شوفاژ میتواند به سرعت باعث زنگزدگی آن شود.
نکات تمیز کردن شوفاژ
برای تمیز کردن شوفاژ نکاتی وجود دارد که اگر به آنها توجه کنید به راحتی و بدون ایجاد مشکلی میتوانید سطح آن را شفاف و راندمان سیستم را افزایش دهید. در ادامه این نکات را برایتان آوردهایم:
- قبل از اینکه به سراغ تمیز کردن شوفاژ بروید، ابتدا باید آن را خاموش کرده و صبر کنید تا سطح آن کاملا خنک شود. در غیر این صورت حرارت دستگاه باعث سوختگی دستهایتان خواهد شد.
- در صورت باز کردن شوفاژ از دست زدن به لوله مسی رادیاتور خودداری کنید. زیرا این لوله ها بسیار حساس و شکننده هستند. حتی در صورت رسیدن رطوبت به آن ها اکسید می شوند.
- اقدام دیگری که نیاز است قبل از تمیز کردن شوفاژ انجام دهید اینست که یک کاغذ باطله، سفره یکبار مصرف و یا یک تکه پارچه را زیر دستگاه انداخته و سطح زیرین آن را کاملا پوشش دهید. با این کار دیگر هنگام شستشو شوفاژ نگران نفوذ کف یا آب به فرش، موکت، پارکت و یا سرامیک نخواهید بود و بدون کثیف کردن فضا میتوانید این دستگاه را تمیز کنید.
- هنگام گردگیری کردن شوفاژ تمیز کردن قسمت پشتی آن را فراموش نکنید. در اکثر مواقع در قسمت پشتی شوفاژ تار عنکبوت وجود دارد که به مرور میتوانند در عملکرد صحیح این سیستم اختلال ایجاد کنند. پس آلودگیهای پشت آن را به خوبی از بین ببرید.
- اگر روی دیواره شوفاژ لکههای غلیظ و پررنگی وجود دارد که به راحتی پاک نمیشوند، به هیچ وجه برای سفتشویی آنها اقدام نکرده و سعی نکنید با فشار بیش از حد به شوفاژ آنها را از بین ببرید زیرا در این حالت ممکن است باعث ایجاد نقص در عملکرد شوفاژ شوید.
- اگر لکههایی روی سطح شوفاژ وجود داشت که پاک کردن آنها دشوار بود، بهتر است از محلولهای مخصوص پاککننده برای آنها استفاده کنید و اجازه دهید محلول برای مدتی روی لکهها باقی بماند. با این کار و پس از گذشت مدت مناسب لکهها به خوبی از بین خواهند رفت.
- اگر روی شوفاژ شما پوسیدگی و یا خوردگیهایی ایجاد شده بود، تمیز کردن آن را با دقت و حوصله کافی انجام دهید.
چگونه لکه های به جا مانده از لباس را از روی شوفاژ پاک کنیم؟
یکی از مشکلاتی که در استفاده از شوفاژ برای اکثر افراد پیش میآید اینست که هنگام خشک کردن لباس روی شوفاژ لکههایی از آنها به جا میماند. در فصلهای سرد که آفتاب گرمای کمی دارد و خشک کردن لباسها طول میکشد و یا در خانههایی که مکان مناسبی برای پهن کردن لباسها وجود ندارد، استفاده از شوفاژ برای خشک کردن لباس گزینه بسیار مناسبی محسوب میشود.
اما مشکلی که وجود دارد اینست که برخی از لباسها پس از شستشو و در صورت آبگیری کم، رنگ میدهند و پس از پهن کردن آنها بر روی شوفاژ با لکههای بزرگی روی آن روبه رو خواهید شد. البته پاک کردن این لکهها غیرممکن نبوده و با انجام چند راهکار ساده میتوان آنها را از بین برد. در ادامه مراحل پاک کردن لکه لباس از روی شوفاژ را برایتان آوردهایم:
- یک محلول شوینده آب و صابون با میزان رقیق بودن بالا درست کنید.
- با استفاده از یک اسفنج مناسب محلول را روی لکهها کشیده و اجازه دهید برای چند دقیقه روی آنها باقی بماند.
- پس از گذشت مدتی با استفاده از یک دستمال خشک سطح شوفاژ را کاملا خشک کنید.
نکتهای که باید به آن توجه کنید اینست که لکههای ایجاد شده توسط لباس را باید در سریعترین زمان از بین ببرید زیرا پس از گذشت مدتی این لکهها به خورد شوفاژ رفته و ممکن است هرگز پاک نشوند. اگر هرکاری کردید موفق به پاک کردن لکهها نشدید، چارهای جز رنگآمیزی مجدد شوفاژ نخواهید داشت. البته انجام این کار را باید به دست افراد متخصص در این حرفه بسپارید تا از ورود هرگونه آسیبی به شوفاژ جلوگیری کرده باشید.