به گزارش بازرگانی سلیمانی؛ با شروع فصل سرما، بسیاری از افراد سیستمهای گرمایشی منازل خود را راهاندازی میکنند. بخش قابلتوجهی از منازل مجهز به موتورخانه یا پکیج هستند. پس از راهاندازی موتورخانه یا پکیج منزل، بررسی عملکرد رادیاتورها یکی از مهمترین اقدامات است.
رایجترین مشکلی که ممکن است برای رادیاتور اتفاق بیافتد، گرم نشدن آن است. معمولا این مشکل به دلیل ورود هوا به رادیاتور ایجاد میشود. رفع این مشکل پیچیدگیهای چندانی نداشته و با هواگیری رادیاتور انجامپذیر است. در این مطلب علائم هوا گرفتن رادیاتور را بررسی کرده و به شما آموزش میدهیم طریقه هواگیری شوفاژ چگونه است.
چه زمانی باید شوفاژ را هواگیری کنیم؟
اگر قسمت بالای رادیاتور شما سرد و قسمت پایین آن گرم است، احتمالاً هوا داخل آن محبوس شده و ممکن است نیاز به تخلیه داشته باشد. اگر رادیاتور شما دچار مشکلات زیر شده، زمان هواگیری آن فرا رسیده است.
سرد بودن قسمت بالای رادیاتور
این مورد از رایجترین نشانههای نیاز رادیاتور به هواگیری است. سرد بودن بالای رادیاتور به این معنی است که هوا در رادیاتور جمع شده و مانع گردش آب داغ و گرم شدن رادیاتور میشود. این هوای محبوس شده باید آزاد شود تا رادیاتور شما بهتر گرم شود.
سرد بودن کل رادیاتور
سرد بودن کلی رادیاتور از نشانههای رایج جمع شدن هوا داخل آن نیست؛ اما نشان میدهد رادیاتور شما مشکلی دارد که باید رفع شود. این مورد میتواند به علت محبوس شدن هوا در لولهها باشد که باعث جلوگیری از به جریان افتادن آب داغ درون رادیاتور میشود. توجه کنید اگر به این مشکل به سرعت رسیدگی نشود میتواند بعداً مشکلات بزرگتری ایجاد کند. برای رفع مشکل حتماً با کارشناسان تأسیسات تماس بگیرید.
وجود صدا در رادیاتور
هوای محبوس در سیستم گرمایشی ممکن است باعث ایجاد صداهایی در رادیاتور شود، مثل صدای تق تق یا شر شر آب. صدای رادیاتور ممکن است دلایل زیادی داشته باشد، اما در بسیاری از موارد نشانهای است که زمان هواگیری رادیاتور شما فرا رسیده است. در هر صورت، اگر رادیاتور شما صدا میدهد باید آن را بررسی کنید تا مشکل بدتری ایجاد نشود.
معرفی پیچ هواگیری شوفاژ
پیچ هواگیری، یکی از بخشهای رادیاتور است که نقش مهمی در عملکرد آن دارد. کاربرد پیچ هواگیری شوفاژ این است که هنگام محبوس شدن هوا داخل رادیاتور، آن را از رادیاتور خارج کند. انواع مختلفی از پیچ هواگیری شوفاژ وجود دارد که کاربرد همه آنها مشابه یکدیگر است. بعضی از مدلهای پیچ هواگیری، حالت مربعی شکل داشته و تنها با استفاده از آچار هواگیری مخصوص باز و بسته میشوند. معمولا بر روی پیچ هواگیری رادیاتورهای جدید یک شیار وجود دارد که به راحتی با استفاده از یک پیچ گوشتی دو سو باز و بسته میشود. در ادامه نحوه کار با پیج هواگیری و طریقه هواگیری شوفاژ را به شما آموزش میدهیم.
تعویض پیچ هواگیری شوفاژ
ممکن است در برخی از موارد به پیچ هواگیری شوفاژ آسیب وارد شده و باید آن را تعویض کنید. برای تعویض پیچ هواگیری شوفاژ ابتدا شیر ورودی شوفاژ را ببندید تا جریان آب ورودی قطعه شود. اگر در محفظه رادیاتور آب وجود دارد باید آن را با استفاده از یک شلنگ تخلیه کنید تا به بیرون نشت نکند. سپس برای جلوگیری از ریختن آب بر روی زمین سطح یا ظرفی را زیر پیچ هواگیری قرار دهید. سپس با استفاده از یک آچار فرانسه پیچ هواگیری را در جهت خلاف عقربههای ساعت بچرخانید تا باز شده و بیرون بیاید.
برای جلوگیری از نشت آب دور رزوههای پیچ هواگیری جدید را با استفاده از نوار تفلون بپوشانید سپس پیچ جدید را با استفاده از آچار فرانسه در جهت عقربههای ساعت در جای خود بپیچانید تا محکم شود. برخی از مدلهای قدیمیتر پیچ هواگیری درون محفظه رادیاتور قرار گرفتهاند و امکان پیچاندن آنها با استفاده از آچار وجود ندارد. در این موارد باید با استفاده از دریل در آنها سوراخ ایجاد کرده و با قلاویز چپگرد آن بیرون بیاورید.
ابزار مورد نیاز برای هواگیری شوفاژ
ابزارهایی که نیاز دارید بسیار ساده هستند. بسیاری از مدلهای شیر هواگیری فقط به یک پیچ گوشتی دوسو نیاز دارند. اگر از پیچ گوشتی کوچک استفاده کنید ممکن است باعث ساییده شدن شیار پیچ شود. توجه کنید برخی رادیاتورهای قدیمی ممکن است آچار مخصوص به خود را داشته باشند. این آچارها در اندازههای مختلفی موجود هستند که میتوانید آنها را از ابزارفروشیها یا فروشگاههای لوازم تأسیسات ساختمان پیدا کرد. همچنین به وسایلی مانند دستکش محافظ، یک ظرف کوچک و یک دستمال برای جمع کردن قطرههای احتمالی آب هم نیاز دارید.
نحوه هواگیری شوفاژ
بررسی و هواگیری رادیاتورها را طبق مراحل زیر انجام دهید.
۱– سیستم گرمایش را روشن کنید
سیستم گرمایش را روشن کنید و منتظر بمانید تمام رادیاتورهای خانه گرم شوند (زمان لازم برای گرم شدن رادیاتورها به تعداد رادیاتورها و اندازه خانه شما بستگی دارد، پس عجله نکنید).
۲– رادیاتورها را بررسی کنید
هر رادیاتور را به دقت بررسی کنید تا ببینید آیا دمای آن در همه جا یکنواخت هست یا خیر. اگر رادیاتوری را پیدا کردید که قسمت بالای آن سرد بود و یا صدای شر شر آب میداد، هوا داخل آن محبوس شده و باید هواگیری شود.
نکته: توصیه میکنیم در زمان بررسی رادیاتور یک جفت دستکش نازک بپوشید چون ممکن است بسیار داغ باشد.
۳– سیستم گرمایش را خاموش کنید
ممکن است رادیاتور خیلی داغ باشد و نتوانید با آن کار کنید؛ بنابراین قبل از سیستم گرمایش را خاموش کرده و منتظر بمانید تا رادیاتورها خنک شوند.
۴– یک ظرف یا پارچه زیر شیر هواگیری قرار دهید
شیر هواگیری را پیدا کرده و یک کاسه یا ظرف زیر آن بگیرید تا آب رادیاتور درون آن بریزد. همچنین میتوانید پارچه یا یک حوله قدیمی زیر آن بگذارید تا آب ریخته شده را به خود بگیرد.
نکته: شیر هواگیری معمولاً در گوشه بالای رادیاتور قرار داشته و دو نوع دارد. نوع اول شبیه یک سوراخ گرد با یک مربع داخل آن است. برای باز کردن این نوع شیر معمولا به آچار مخصوص نیاز دارید. نوع دیگر، به شکل یک پیچ دو سو است. با استفاده از یک پیچ گوشتی دو سو میتوان به راحتی این نوع شیر هواگیری را باز و بسته کرد.
۵– شیر هواگیری را باز کنید تا هوا آزاد شود
پیچ یا شیار موجود در مرکز پیچ هواگیری را باز کنید. آچار رادیاتور یا پیچ گوشتی را داخل دریچه قرار دهید و به آرامی آن را در خلاف جهت عقربههای ساعت بچرخانید (چرخش ۹۰ درجه کافی است). اکنون شما باید صدای خروج هوا را بشنوید. ظرف را زیر دریچه نگه دارید تا آب رادیاتور بر روی زمین نریزد.
۶– دریچه را ببندید
زمانی که صدای هوا متوقف شد و آب شروع به نشت کرد، شیر هواگیری را در جهت عقربههای ساعت بچرخانید تا بسته شود.
۷– فشار پکیج را چک کنید
برای بقیه رادیاتورهای خانه که نیاز به هواگیری دارند مراحل فوق را تکرار کنید.
اگر از پکیج استفاده میکنید، در پایان و بعد از هواگیری رادیاتورها، شما باید فشار آب پکیج را با فشارسنج (گیج فشار موجود روی پکیج) چک کنید. اگر فشار خیلی کم بود (کمتر از یک بار)، باید فشار آن را افزایش دهید. فشار نرمال برای سیستم گرمایش بین یک تا دو بار است. بعد از اینکه مطمئن شدید فشار سیستم نرمال است، آن را روشن کنید. رادیاتورها را بررسی کنید تا از یکنواخت بودن گرمای آنها مطمئن شوید.