به گزارش بازرگانی سلیمانی؛ تفاوت قفلهای الکترونیکی و مکانیکی در نوع عملکرد و میزان امنیت ایجاد شده توسط قفل است. برای کاربران زیادی سؤال پیش آمده است که کدام یک از این دو قفل بهتر هستند؟ در پاسخ باید گفته شود، این دو قفل از لحاظ کنترل و مدیریت، سطح امنیت و قیمت با یکدیگر تفاوت دارند. قفل الکترونیکی یا قفل دیجیتال روشهای متنوعی برای دسترسی دارند. در مقابل قفلهای مکانیکی تنها با کلید مخصوص به خود باز میشوند.
استفاده از قفل در زندگی روزمره انسانها نقش بسیار مهمی دارد. همچنین به افزایش امنیت، راحتی و کارایی نیز کمک میکند. به طور کلی انتخاب مناسب بین این دو نوع قفل بستگی به نیازها و شرایط خاص شما دارد. استفاده از قفلهای الکترونیکی و مکانیکی هر کدام از ویژگیها و اهمیتهای خاصی برخوردار هستند. هر یک از انواع قفلهای مکانیکی و الکترونیکی براساس نیازها و شرایط خاص افراد متفاوت هستند.
قفل مکانیکی چیست و چه کاربردی دارد؟
قفل مکانیکی یک وسیله امنیتی است که برای قفل کردن و باز کردن دربها، صندوقها، جعبهها و سایر وسایل استفاده میشود. این محصول از قدیمیترین انواع قفلهای موجود در بازار است. انواع قفل مکانیکی ساختار سادهای دارند و امکان استفاده از آنها کاملاً ساده است. قفل مکانیکی توسط یک کلید باز و بسته میشود.
این نوع قفل از قطعات مکانیکی همچون سیلندر، کلید، پین و مکانیسمهای دیگر تشکیل شده است. تمامی تجهیزات نام برده به منظور عملکرد هرچه بهتر قفل در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند. کاربرد قفلهای مکانیکی شامل امنیت در منازل و ساختمانها، خودروها، صندوقها و جعبهها، ادارات و شرکتها میشود. به طور کلی، قفلهای مکانیکی یک روش امنیتی ساده و مؤثر برای حفظ امانتها و اطلاعات محرمانه است. این قفلها به افراد اجازه میدهند تا دسترسی به منابع و اشیاء مورد نظر خود را محدود کنند و از دسترسی غیرمجاز جلوگیری کنند. در نهایت به دلیل سادگی و برخورداری از قیمت مناسب، برای استفاده در محیطهای مختلف نیز به کار میرود.
مهمترین مزایای این قفل، عدم نیاز آن به جریان برق است. قفلهای مکانیکی در صورت قطع شدن برق نیز کار میکنند و هیچ اختلالی در عملکرد آنها ایجاد نمیشود. نکته دیگری که درخصوص قفلهای مکانیکی وجود دارد، نگهداری صحیح از کلید آنها است. باید توجه داشته باشید که کلید قفل مکانیکی مورد نظر گم نشود و به سرقت نرود. زیرا در صورت عدم وجود کلید، تعویض قفل نیز میتواند زمانبر باشد و شامل هزینههای اضافی شود.
قفل الکترونیکی چیست و چه کاربردی دارد؟
قفل الکترونیکی یک نوع قفل هوشمند است که برای قفل کردن و باز کردن دربها، صندوقها، اتاقها و سایر وسایل استفاده میشود. این نوع قفلها از تکنولوژی الکترونیکی مانند کدهای دیجیتال، کارتهای RFID، اثر انگشت و حتی اتصال به شبکههای اینترنتی برای کنترل دسترسی استفاده میکنند. از قفلهای الکترونیکی برای حفظ امنیت در منازل، هتلها، ادارات و شرکتها استفاده میشود.
با استفاده از تکنولوژی الکترونیکی، قفلهای الکترونیکی امکانات بیشتری نسبت به قفلهای مکانیکی دارند. این امکانات شامل برخورداری از قابلیت تنظیم دسترسی برای افراد مختلف، ثبت وقت ورود و خروج، امکان کنترل از راه دور از طریق اینترنت میشود. این امکانات باعث افزایش امنیت و سهولت در استفاده از قفلهای الکترونیکی نیز میشود.
بهترین تفاوت کارکرد قفل مکانیکی با قفل الکترونیکی
همانطور که میدانید تمامی قفلها از یک زبانه برخوردار هستند که موجب بسته نگه داشتن دربها میشوند. کاکرد تمامی قفلها به گونهای است که هنگام قفل کردن در، زبانه نمیتواند جابهجا شود و با ثابت ماندن از باز شدن درب جلوگیری میکند. در ساختار قفل های مکانیکی تعدادی پین وجود دارد که با وارد شدن کلید به داخل قفل پینها جابهجا میشوند.
در نتیجه کلید این قفل با برآمدگیها و فرورفتگیهای خود، پینها را تا حدودی در جهت مشخصی هدایت میکند تا در شرایط صحیحی قرار بگیرند و موجب باز شدن و یا بسته شدن درب شوند. نحوه کارکرد قفل الکترونیکی نیز به گونهای است که قطعات این قفل محرک هستند. محرکها، پیچ و استوانه قفل الکترونیکی را به یک موتور کوچک متصل میکنند. در نتیجه این موتور کاملاً درون قاب قفل قرار میگیرد. لازم به ذکر است که کنترل موتور توسط یک پالس الکتریکی صورت میگیرد. از این رو محرک موتور تنها پس از ورود پالس صحیح، آن را به حرکت درمیآورد.
از لحاظ امنیت
قفل الکترونیکی امکانات بیشتری برای کنترل و افزایش امنیت فراهم میکند. همچنین امکان تنظیم دسترسی برای افراد مختلف را نیز فراهم میکنند. به طوری که میتوان برای هر فرد یا گروهی از افراد، زمان و محدودیتهای خاصی برای دسترسی به قفل تعیین کرد. در صورتی که این ویژگی در قفلهای مکانیکی وجود ندارد. قفلهای الکترونیکی قابلیت ثبت ورود و خروج افراد، کنترل از راه دور از طریق اینترنت یا سیستمهای دیگر و ارسال هشدار نیز دارند.
به طور کلی قفلهای مکانیکی ساختار پیچیدهای دارند و در ساختار آنها از پیشرفتهترین فناوری روز جهان استفاده شده است. به همین دلیل، به راحتی قابل باز شدن نیستند و سطح امنیت بالاتری ایجاد میکنند. در نهایت استفاده از قفلهای هوشمند یا الکترونیکی در محیطهایی که به شرایط ایمنی بیشتری نیاز دارند، مناسب است.
با توجه به این تفاوت، میتوان گفت قفلهای الکترونیکی از لحاظ امنیتی امکانات بیشتری نسبت به قفلهای مکانیکی دارند. همچنین به افزایش امنیت و کنترل دسترسی نیز کمک میکنند.
از لحاظ ارائه هشدارها و صدای آژیر
در این بخش از مطلب تفاوتهای قفل مکانیکی و الکترونیکی به بررسی علائم هشدار این دو قفل میپردازیم. قفلهای الکترونیکی به سیستم هشدار مجهز هستند. این سیستم در صورت تلاش برای دستکاری یا ورود غیرمجاز به قفل، هشدار متنی، ایمیل یا اعلان به مالک یا مسئول امنیت ارسال میکنند. همچنین میتوان این قفل را به سیستم آژیر نیز متصل کرد تا در هنگام وقوع حادثه، صدای آژیر را نیز منتشر کند. با وجود این ویژگی در صورتی که کاربران در محل حضور نداشته باشند، از حادثه نیز مطلع میشوند.
اما قفلهای مکانیکی معمولاً امکان ارسال هشدار یا فعالسازی صدای آژیر را ندارند. این نوع قفلها بیشتر براساس ساختار مکانیکی خود عمل میکنند و از تکنولوژیهای الکترونیکی برای ارسال هشدارها استفاده نمیکنند.
از لحاظ قیمت
از لحاظ قیمت، قفلهای مکانیکی معمولاً ارزانتر از قفلهای الکترونیکی هستند. قفلهای مکانیکی اغلب از جنسهای فلزی سادهتر و با ساختار مکانیکی بدون نیاز به تکنولوژیهای پیچیده تولید میشوند. این نوع قفلها به دلیل سادگی ساختار و عدم وجود تکنولوژیهای پیشرفته، ارزانتر از قفلهای الکترونیکی هستند. قفل الکترونیک از تکنولوژیهای پیچیده مانند کدهای دیجیتال، کارتهای RFID، اثر انگشت و اتصال به شبکههای اینترنتی برای کنترل دسترسی استفاده میکنند. همچنین به دلیل استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته، قفلهای الکترونیکی گرانتر از قفلهای مکانیکی هستند.