به گزارش بازرگانی سلیمانی؛ اگر به دنبال تکنیک های مناسب جوشکاری پلاستیک هستید، جوشکاری اکسترودر را امتحان کنید. در طی سال های طولانی این روش جوش، در سطح جهانی تبدیل به روشی مورد اعتماد و با دوام برای جوش پلاستیک شده است. در تمام وسایلی که استفاده می کنیم از وسایل روزمره گرفته تا ماشین هایی که سوار میشویم ، پلاستیک نقش اساسی در زندگی دارد. اما تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که چگونه قطعات پلاستیکی مختلف برای بوجود آوردن این محصولات به یکدیگر متصل شده اند؟  در این مقاله به اصول اولیه جوشکاری پلاستیک، روش های مختلف آن و اهمیت آن در دنیای تولید میپردازیم.

آشنایی با جوش اکسترودر

جوش اکسترودر روشی برای اتصال مواد پلاستیکی است که شامل ذوب و اتصال آنها می شود. از اکسترودر جوش و میله های جوش برای ایجاد پیوند قوی بین پلاستیک های مشابه استفاده می کنند. گرما، فشار و زمان ۳ فاکتور اصلی هستند. مواد پلاستیکی برای مدت زمان معینی گرم می شوند، پس از گرم شدن در حین ذوب شدن، تحت فشار قرار میگیرند و مجدد در یک فشار و زمان معین، بهم جوش داده می شوند. به علت سریع و کارآمد بودن، تبدیل به یک تکنیک رایج شده است .

در مقایسه با روش های دیگر، می توان با ترموپلاستیک های مختلف استفاده کرد.  گذشته از آن مطمئنا از سایر روش های جوش پلاستیک سریع تر است.  برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد فرایند گام به گام جوش اکسترودر تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

 

اجزای دستگاه جوش اکسترودر

دمنده هوای گرم :  این قسمت در بالای تفنگی اکسترودر قرار دارد و حاوی گرم کننده یی است که می تواند از جنس سرامیک و یا فلز باشد. گرمایی تولید می کند که برای ذوب کردن و جوش دادن پلاستیک ها به یکدیگر لازم است.

اکسترودر :  اکسترودر مواد پر کننده میله جوش پلاستیک را تغذیه می کند، آنها را به قطعات کوچک خرد می کند، ذوب می کند و آن را از طریق یک پیچ مکانیکی گرم شده به انتهای تفنگ میرساند.

کفشک جوش : شکل این قطعه بستگی به شکل جوشی دارد که می خواهید انجام دهید. این قسمت دارای یک دماغه در جلو است که از جریان مذاب به جلو ، جلوگیری می کند، به اعمال فشار جوش کمک می کند و حرکت رو به جلو دستگاه را در حین جوشکاری افزایش می دهد. دماغه باید با شکل شیار جوش مطابقت داشته باشد.

 

مراحل جوش اکسترودر

مرحله ۱ : مرحله آماده سازی

سطح بیرونی را بتراشید تا لایه اکسید شده یی که همیشه در قسمت بیرونی مواد پلاستیکی وجود دارد، از بین برود. برای اطمینان از دستیابی به حداقل ۰.۲ میلی متر از سطح برداشته شده، می توانید از آسیاب های قالبی یا ابزار مشابه آن استفاده کنید.

عدم حذف لایه اکسید شده باعث ایجاد مانع بین سطوحی که قرار است جوش داده بشود، میشود. بعد از آن، سطوح را پاک کنید تا از هرگونه آلودگی که ممکن است بعد از جوشکاری، اتصالات را ضعیف کند، جلوگیری کنید. بعد از تمیز کردن، برای جلوگیری از آلودگی مجدد، دیگر به مواد تمیز شده دست نزنید.

قبل از شروع فرایند جوشکاری، از خشک بودن مواد مطمئن بشوید. پس از آن، مطمئن شوید که سطوح را با هم به درستی تراز کرده اید.

 

مرحله ۲ : مرحله گرمایش و جوشکاری

دمای مناسب گرما به نوع مواد پلاستیکی مورد استفاده بستگی دارد. به عنوان مثال، پلی اتیلن معمولا بین ۲۲۰ درجه سانتیگراد تا ۲۸۰ درجه بسته به نوع مواد متغیر است. به همین علت توصیه می شود که همیشه از دفترچه راهنمای محصول استفاده کنید.

 

مرحله ۳ : مرحله خنک سازی

پس از اتمام کار با تفنگ جوش، اجازه دهید اتصالات جوش خورده خنک بشوند. پس از خنک شدن، اتصالات را بررسی کنید تا هیچ مشکلی مانند ناهماهنگی، آثار سوختگی یا فضای خالی وجود ندارد. برای متوجه شدن این موضوع که چقدر زمان برای خنک شدن مورد نیاز است، به دفترچه راهنمای سازنده مواد پلاستیکی خاصی که استفاده کرده اید، مراجعه کنید.

برای پلی اتیلن هایی که ضخامت جوشکاریشان بین ۱۰ تا ۲۰ میلی متر است، ۱۰ دقیقه زمان برای خنک شدن آن کافی است. به این نکته توجه داشته باشید که موادی که ضخامت بیشتری دارند به زمان بیشتری برای خنک شدن احتیاج دارند.

نکته پایانی اینکه مطئن شوید که دستگاه را مطابق دفترچه راهنمای سازنده دستگاه خنک و خاموش کرده اید. رعایت این نکات باعث طول عمر و دوام بیشتر دستگاه شما می شود.

مزایای استفاده از این دستگاه

تا اینجای کار متوجه مراحل پایه یی دستگاه جوش اکسترودر شده یید. در اینجا می خواهیم مزایای استفاده از این دستگاه را با هم به ترتیب بررسی کنیم.

با دوام بودن : اتصالات جوش اکسترودر منسجم هستند که باعث یکپارچگی ساختاری و با دوام شدن آنها می شود. این امر باعث می شود که به آنها کمک کند تا در برابر نیروهای خارجی که ممکن است آنها را ضعیف کنند، مقاومت کنند.

دقت : جوش اکسترودر به گونه یی طراحی شده که یک جریان ثابت و یکنواخت از مواد مذاب را در اختیار قرار می دهد. که این یکنواختی باعث می شود که مواد به طور یکنواخت و یکسان رسوب کنند و در نتیجه جوش های یکسان و یکپارچه ایجاد بشود.

چند منظوره بودن : جوش اکسترودر را می توان برای انواع مختلف ترموپلاستیک ها استفاده کرد. همچنین با اشکال نامنظم هم سازگار است که این دستگاه را چند منظوره کرده است.

با توجه به ماهیت دقیق آن، معمولا منجر به جوش خوردگی صاف مواد می شود.

معایب و محدودیت ها :

اگر چه جوشکاری اکسترودر یک روش رایج و مطمئن است اما محدودیت ها و معایبی هم دارد که در زیر ذکر شده است:

اندازه : ترموپلاستیک های بسیار بزرگ یا ضخیم ممکن است برای یک جوش موفقیت آمیز به چندین گذرگاه یا چندین بار نصب و راه اندازی احتیاج داشته باشند. این نوع جوشکاری ها نیاز به آزمایش و تایید نهایی دارند که آیا این مقدار جوش و همچنین روش جوش، کافی است ؟

اجزای سنگین : برخی از تفنگ های جوشکاری اکسترودر سنگین هستند و ممکن است به مهارت ها و قدرت خاصی و یا حتی سیستم های پشتیبانی تفنگ جوش اضافی برای دستیابی به یک جوش موفق نیاز داشته باشند.

 

سرعت جریان هوا و دما

بررسی ها نشان داده است که سرعت جریان هوا و دما دو عامل بزرگ در ایجاد مقاومت قطعات جوش داده شده هستند. که به این دلیل است که سرعت جریان هوا و دمای هوا دو عامل اصلی در ایجاد لایه مذاب قبل از جوشکاری هستند.

 

درباره دستگاه جوش اکسترودر دستی

کاربرد اکسترودر جوشکاری جهت جوشکاری لوله ها و سطوح ( پلی اتیلن ، پلی فلوراید ، لوله سبز ،پی وی سی ) میباشد.

دستگاه جوش اکسترودر دستی رستگارصنعت با جریان فشار قوی هوای گرم ، بر اساس استاندارد های بین المللی از گرم کننده جریان هوا و میله جوش پلاستیک تولید و تلفیق شده است، تا بتواند با بالا بردن قدرت جوش به همراه ساختار قابل قبول ، عمکرد آسان ، جوش مداوم ، بهره وری کاری بالا و اکسترود کردن عالی و با فشار ، مناسب برای جوشکاری انواع ترمو پلاستیک ها باشد.

با استفاده از قالب های مختلف ، این اکسترودر جوشکاری قادر به استفاده در موارد زیر می باشد :

۱-     جوش ( اتصال ) انواع قوطی های پلاستیکی

۲-     جوش ، ذوب و تعمیر انواع لوله های پلاستیکی بزرگ

۳-     جوش و تعمیر پلاستیک با ضخامت کم

 

نکته قابل توجه : دستگاه جوش اکسترودر دارای ۲ سیستم گرمایشی می باشد:

۱-     سشوار صنعتی

۲-  هیتر خارجی

در زیر سشوار صنعتی کلید قطع و وصل هیتر خارجی قرار گرفته است.

به یاد داشته باشید قبل از خاموش کردن دستگاه جوش اکسترودر ، اول کلید هیتر خارجی را قطع و سپس درجه تنظیم سشوار را در حالت O قرار داده و اجازه دهید تا هوای سرد از آن خارج شده و سپس دستگاه را خاموش کنید.

 

خطر :

لطفا از وصل نبودن دستگاه اکسترودر جوشکاری به جریان برق شهری هنگام عدم استفاده از دستگاه اکسترودر اطمینان حاصل نمایید.

استفاده نابجا یا نادرست باعث آتش سوزی و خطرات جانبی خواهد شد.

ولتاژ برق شهری باید با ولتاژ مورد نیاز دستگاه جوش اکسترودر هماهنگ باشد.

۱-     ولتاژ مورد استفاده نباید از ۱۰ درصد کمتر یا بیشتر از ولتاژ نامی باشد.

۲-     لطفا بر اساس اصل ایمنی کاربران ، بار الکتریکی اضافه یا نشست الکتریکی را تخلیه کنید.

۳-     از لمس نازل یا قطات بیرونی مربوطه شدیدا بپرهیزید و حتی از گرفتن سری نازل دستگاه جوش اکسترودر به سمت دیگر افراد یا موجودات زنده پرهیز نمایید.

۴-     بعد از خرید دستگاه جوش اکسترودر آن را در جای مرطوب قرار ندهید.

۵-     از هوشیاری کامل خود حین استفاده از دستگاه جوش اکسترودر اطمینان کامل حاصل نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *