به گزارش بازرگانی سلیمانی؛  دستگاه لوله خم کن نوعی ابزار هیدرولیکی و یا دستی است که با هدف خمکاری انواع لوله‌های فلزی برق کشی ساختمان در مدل‌های گوناگون طراحی شده است. این ابزارها قدرت مکانیکی بالایی دارند؛ اما به روش دستی با کارکردی ساده طراحی شده‌اند تا با استفاده از آن قادر به ایجاد هر نوع خم استاندارد بدون کاهش سطح مقطع لوله‌ها باشیم.

انواع لوله از تجهیزات کلیدی در طراحی تاسیسات الکتریکی ساختمانی و صنعتی هستند و قرار است تا برای عبور انواع کابل‌ها چه در فضاهای خانگی و یا پوشش نیازهای صنعتی و فرایندی استفاده شوند. قاعدتاً در روش‌های لوله کشی برق ساختمان با فضاهای متنوع روبرو هستیم که بدون تردید باید برای عبور از این فضا به خمکاری و فرم دهی انواع لوله فلزی نیاز داریم. اما این فرم دهی باید به شکل اصولی بدون خطر ضعیف شدن جداره لوله و یا خطر شکستگی و حتی کاهش سطح مقطع عبور کابل برق باشد. انواع دستگاه لوله خم کن برای این منظور طراحی شده‌اند. در این مطلب از رستگار صنعت به بررسی روش طراحی، اصول کارکرد، نکات اجرایی و قابلیت‌های کاربردی انواع دستگاه خم کن لوله فلزی برق ساختمانی می‌پردازیم.

 

آشنایی با لوله های فلزی برق( کاندوئیت)

به لوله‌های فولادین مخصوص جاسازی و عبور کابل‌های برق اصطلاحاً کاندوئیت گفته می‌شود. این لوله‌های کاندوئیت فرمت طراحی فلزی فولادین دارند و از متریال ضد زنگ و کاملاً مقاوم در عین حال سبک و منعطف ساخته شده‌اند. از طرفی جداره آنها سختی قابل توجه برای محافظت کامل و ایمن از کابل‌های برق را دارد. فرم انعطاف پذیر با قابلیت شکل دهی ساده، وزن سبک، روش نصب ساده و مقاومت فیزیکی زیاد و جداره فلزی ضد زنگ از جمله ویژگی‌های برجسته انواع کاندوئیت است که کاملا مناسب نصب کابل‌های برق می‌باشد. لوله خم کن‌های کاندوئیت سری تجهیزاتی هستند که برای خمکاری و فرم دهی این لوله‌های مخصوص فلزی طراحی شده‌اند.

دستگاه لوله خم کن برقی چیست؟

دستگاه لوله خم کن برقی برای فرم دهی و خمکاری لوله‌های استاندارد صنعت برق کشی مناسب نصب در فضاهای ساختمانی و یا صنعتی طراحی شده است. برای عبور کابل‌های برق در شرایط امن و نظم دهی شده از انواع لوله‌های فولادین، پی وی سی، پلاستیکی و یا گالوانیزه استفاده می‌کنند. از این میان لوله‌های پلاستیکی و حتی لوله‌های پی وی سی فرمت خمکاری ساده‌ای دارند؛ اما استحکام فیزیکی آنها برای نصب روکار کابل‌های برق و حتی نصب توکار ضعیف است. در مقابل لوله‌های مستحکم‌تر فولادین و یا گالوانیزه طراحی شده‌اند که می‌توانند از کابل‌ها به خوبی در هر محیط نصب ساختمانی و صنعتی محافظت کنند. این لوله‌ها فرمت طراحی محکمی دارند که به راحتی خمکاری نمی‌شوند.

دستگاه لوله خم کن برقی به شکلی طراحی شده است که با استفاده از کارکرد دستی قادر است تا هر مدل لوله فولادین و یا گالوانیزه برق کشی را با دقت مناسب در فرم‌های متنوع بدون ایجاد زاویه‌های تند، شکستگی جداره لوله و یا کاهش سطح مقطع لوله خمکاری کند.

 

فنر خم کن لوله برقی

فنرهای خمکاری روش ساده و ابتدایی برای فرم دهی به لوله‌های برق هستند. اگر چه این فنر در جمع انواع دستگاه لوله خم کن قرار نمی‌گیرد؛ اما از آنجا که یک روش متداول خمکاری لوله‌های برقی است، لذا در اینجا به آن اشاره کرده‌ایم. این فنرها طولانی، منعطف، محکم و شکل پذیر هستند که با نفوذ به داخل لوله برق برای خمکاری آنها استفاده می‌شوند. از این فنرها تماماً برای خمکاری لوله‌های پلاستیکی و یا پی وی سی برقکاری استفاده می‌کنند.

 

دستگاه خم کن لوله دستی

لوله خم کن دستی ساده‌ترین نوع ابزار برای فرم‌دهی لوله‌های فولادین و یا لوله‌های گالوانیزه صنعت برقکاری ساختمان است. این دستگاه فرمت ابزاری شکل دارد و با استفاده از یک گیره بر لبه میز کار نصب می‌شود. بر روی این ابزار دستی یک لقمه دایره‌ای شکل نصب می‌شود که بر لبه آن شیاری متناسب با قطر لوله‌های برق تعبیه شده است. این لقمه‌های دایره‌ای شکل در سایزهای گوناگون ساخته شده‌اند و هر سایز مناسب خمکاری در زاویه و ابعاد مخصوص است.

شیار بیرونی و هلالی شکل لقمه نیز برای قرارگیری لوله‌ها طراحی شده است و می‌توانیم از لوله‌ها تا قطر ۲۵ میلیمتر را با استفاده از این شیارها خمکاری کنیم. برای خمکاری لوله‌ها نیز یک اهرم دستی تعبیه شده است که پس از قرارگیری لوله داخل شیار لقمه دستگاه خم کن برای فرم دهی آنها در هر زاویه دلخواه استفاده می‌شود. از دستگاه خم کن لوله دستی می‌توانید برای خمکاری در زاویه ۹۰ درجه خم‌های انحرافی، خم پشت به پشت، خم‌های پله ای و حتی خم‌های نسبتاً پیچیده ابرویی استفاده کنید.

 

دستگاه خم کن لوله هیدرولیکی

برای طراحی این دستگاه از حضور قدرت هیدرولیکی در کنار عملکرد دستی استفاده شده است. خم کن‌های هیدرولیکی به مانند مدل‌های دستی همچنان با اصول کارکرد اپراتوری طراحی شده‌اند و برای تولید قدرت بالاتر مناسب خمکاری لوله‌های قطورتر دارای سیستم هیدرولیکی هستند. این قدرت هیدرولیکی انعطاف پذیری دستگاه لوله خم کن در طیف گسترده از انواع لوله‌های فلزی را ارتقا بخشیده است و عملا می‌توانیم از این دستگاه برای خمکاری و فرم دهی لوله‌ها تا قطر ۸.۵ اینچی استفاده کنیم. همچنین این دستگاه هیدرومکانیکی آنقدر قدرتمند است که از آن می‌توان برای خمکاری لوله‌های فولادین، گالوانیزه، مس، آلومینیوم، آهن و حتی استیل هم استفاده کرد. در هر صورت این دستگاه مخصوص خمکاری لوله‌های نه چندان قطور برقی از جنس فولادین طراحی شده است.

 

دستگاه لوله خم کن هیدرولیکی پروفیلی

لوله خم کن‌های پروفیلی نوع ارتقا یافته از لوله خم کن‌های هیدرولیکی هستند که به راحتی می‌توانند انواع لوله فولادین برقکاری را در شعاع کم بدون دفرمه شدن و یا چروک شدن لوله خمکاری کنند. برای طراحی این مدل دستگاه لوله خم کن از دو محور پروفیلی استفاده شده است. یکی از محورها برای خمکاری و محور دیگر برای فیدر کارایی دارند.

لوله خم کن هیدرولیک پروفیلی برعکس مدل‌های قدرتمند تمام هیدرولیک که در سطح لوله‌های خیلی قطور و سنگین توانمند هستند، برای خمکاری لوله‌های کوچک با جداره‌های نازک فلزی کارایی دارند. این لوله‌ها با جداره نازک فلزی سبک وزن هستند و قابلیت فرم پذیری اشکال متنوع در زاویه‌های گوناگون را دارند، اما حین خمکاری آنها نیاز به ظرافت بالایی داریم تا جداره نازک و فلزی آنها پاره نشده و یا چروک نشود. دستگاه لوله خم کن هیدرولیک پروفیلی برای این منظور طراحی شده است که به روش تخصصی این لوله‌های باریک را خمکاری می‌کند. انواع لوله خم کن‌های پروفیلی در سایز‌های گوناگون طراحی شده‌اند و قابلیت‌های کاربردی متفاوت دارند. بیشترین خرید دستگاه لوله خم کن پروفیلی در سطح پوشش نیازهای ساختمانی انجام می‌شود.

 

دستگاه لوله خم کن برق کاندوئیت

خم کن‌های کاندوئیت کاربردی‌ترین انواع ابزارهای دستی برای فرم‌دهی لوله‌های برقی هستند. لوله خم کن‌های کاندوئیت به شکل ابزار قابل حمل در ابعاد کوچک اما کاملاً کاربردی طراحی شده‌اند. این ابزارها از اهرم متحرک برای خمکاری برخوردار هستند که طرح اتصال اهرمی شکل دارد. در انتهای این اهرم بخش لقمه قرارگیری لوله‌ها برای خمکاری در زوایای گوناگون جاسازی شده است و این بخش لقمه‌ای قابل تعویض است و می‌توانیم با توجه به نوع قطر لوله‌ها و یا مقدار زاویه خمکاری لوله‌ها از لقمه مناسب استفاده کنیم.

دستگاه لوله خم کن کاندوئیت در مدل‌های گوناگون، روش‌های خمکاری متفاوت و بهره‌مندی از ایده‌ها و ابزارهای متنوع طراحی شده‌اند. انواع لوله خم کن کاندوئیت به قرار زیر هستند.

  • کاندوئیت‌های دستی: طراحی ساده، سبک و کارکردی موثر و کاملا دستی دارند و مناسب پروژه‌هایی هستند که در آنجا شرایط دسترسی به برق وجود ندارد. این کاندوئیت‌ها به حالت دیلم گونه لوله‌های فلزی برق را در اختیار گرفته و با جابجایی دستی، آنها را طبق هر زاویه دلخواه خمکاری می‌کنند.
  • کاندوئیت‌های مکانیکی: مدل‌های مکانیکی در سایزهای بزرگتر از مدل‌های دستی طراحی شده‌اند و چندان مستعد جابجایی ساده نیستند. اما قدرت خمکاری بالایی دارند و می‌توانند با سرعت زیاد تعداد قابل توجه لوله فولادین را خمکاری کنند.
  • کاندوئیت‌های برقی: در دسته بندی انواع دستگاه لوله خم کن برقی قرار می‌گیرند که در طراحی آنها از قدرت اهرم‌های موتوریزه شده برای خمکاری دقیق و سریع انواع لوله‌های کوچک و بزرگ برقی استفاده می‌کنند. این خم کن‌های برقی به نسبت از دیگر مدل‌ها حتی نمونه‌های هیدرولیکی عملکرد سریع‌تر و قدرت خمکاری بالاتری دارند. در عین حال می‌توانند لوله‌ها را با ظرافت بهتری خمکاری کنند و از قابلیت خمکاری در فرم‌های گوناگون مانند خمکاری ابرویی، هلالی و… برخوردار هستند. قیمت دستگاه لوله خم کن کاندوئیت برقی از دیگر مدل‌ها بالاتر است.

 

لوله خم کن برقی تجهیزی کلیدی در راه اندازی سیستم برق ساختمانی و صنعتی است و باید با توجه به حجم کار و همچنین نوع لوله ها و البته فرمت خمکاری لوله ها انتخاب شود. انتخاب درست این ابزار در سرعت اجرای کار شما کاملا تاثیر گذار است و می تواند حتی در ایجاد کیفیت بهتر سیستم برق کشی ساختمان نیز نقش بازی کند. از مدل های دستی تا سیستم های اتوماتیک شده تر هیدرولیکی همگی برای خمکاری های هدفمند انواع لوله برق طراحی شده اند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *