به گزارش بازرگانی سلیمانی؛ در میان انواع و اقسام خرابیهای مربوط به شیرآلات، متاسفانه چکه کردن یکی از مهمترین و پر دردسرترین مشکلات میباشد. به این خاطر که هر چقدر هم که بخواهید پتروس بازی در بیاورید باز هم قادر به ممانعت از خروج آب از لوله نخواهید بود. به هر حال راههای برطرف کردن چکه شیرهای آبی متنوع و وابسته به علت خرابی شیر میباشند که در ادامه ما به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
بررسی انواع راههای برطرف کردن چکه شیرهای آبی
با توجه به کم شدن ذخایر آبی در ایران و نگرانی بشر در مورد آینده، کمتر کسی پیدا میشود که نسبت به چکه کردن شیرهای آبی بی تفاوت باشد. حتی اگر این شیرها متعلق به خانه خودشان نباشد. البته بالا رفتن مبلغ قبض آب نیز از جمله دلایلی است که بی تفاوتی نسبت به نشت آب را غیر ممکن میسازد.
بررسی کارتریج شیر آب
کارتریج یکی از مهمترین قطعات شیرآلات آبی است که کنترل دما و فشار را بر عهده دارد. اگر مشکل چکه کردن آب از خرابی کارتریج باشد احتمالا آب از قسمت زیرین دسته نشت مینماید. این مشکل تنها با تعویض کارتریج برطرف خواهد شد. لذا اگر تخصصی در این زمینه ندارید بهتر است که با تعمیرکار یا لوله کش تماس حاصل نمایید.
خرابی مهره کارتریج
خرابی مهره کارتریج نیز میتواند منجر به چکهی آب از بخش زیرین شیر شود. از همین رو یکی از راههای برطرف کردن چکه شیرهای آبی سفت کردن یا تعویض مهره کارتریج است.
بررسی اتصالات
ممکن است به دلیل شل شدن واشرها و مهرهها برخی از اتصالات در شیرآلات پس از مدتی استفاده شروع به نشت آب کنند. در چنین شرایطی آب از محل اتصال شیر به لوله، چکه میکند. این احتمال وجود دارد که صرفا اتصال به خوبی انجام نشده باشد. لذا در وهله نخست یک بار شیر را باز و مجددا به لوله متصل کنید اگر درست نشد احتمالا اورینگ آن خراب گشته که بایستی تعویض گردد.
اگر دائما به شیرها فشار زیادی تحمیل شود احتمال متحرک شدن برخی قطعات وجود دارد. که این امر منجر به نشت آب از اتصالات و چکه کردن آب خواهد شد.
هرز شدن مغزی
هرز شدن مغزی به مرور زمان و در اثر باز و بسته کردنهای مکرر شیر اتفاق میافتد. هر چه کیفیت یک محصول بهتر باشد این اتفاق دیرتر خواهد افتاد. شیرهای رادیاتور جفتی و غیره با توجه به این که در معرض دماهای بالا هستند بیشتر دچار هرز شدگی مغزی میشوند.
خرابی واشر
یکی دیگر از راههای برطرف کردن چکه شیرهای آبی تعویض واشر میباشد. اگر واشرها فرسوده شده باشند احتمال نشت آب از قسمت خروجی وجود دارد. شیرهای دسته بلند راحتتر از سایر شیرها تعمیر میشوند و حتی افراد غیر فنی هم قادر به تعویض واشر آنها خواهند بود.
تعمیر و نگهداری شیرآلات صنعتی غیر گازی
برای امتحان راههای برطرف کردن چکه شیرهای آبی شما باید مراحلی را پشت سر بگذارید که جزئیاتش با توجه به نوع شیر متفاوت است اما میتوان کلیات آن را به این ترتیب دانست:
- قطع کردن جریان آب از طریق بستن شیر فلکه
- دمونتاژ و باز کردن تمامی قطعات شیر (نگین، مهرهی زیر نگین، واشر و غیره)
- تمیز کردن شیر و قطعات
- بررسی و پیدا کردن قطعات خراب و فرسوده
- جایگزین کردن قطعات جدید
- بستن اجزا بر روی یکدیگر
- حصول اطمینان از محکم بودن اتصالات
بنابراین حتی در تعویض شیر مهره ماسوره دو مغزی ۴/۳ با شیر مهره ماسوره یک مغزی ۴/۳ تفاوتهایی وجود دارد. لذا اگر از تخصص کافی در این زمینه برخوردار نیستید از کمک تکنسینهای مربوطه بهره ببرید.
رسوب املاح آب در شیرآلات چه تاثیری بر آنها دارد؟
رسوب املاح آب در شیرآلات میتواند تأثیرات مختلفی بر آنها داشته باشد. این رسوبات اغلب به علت حضور املاح معدنی مانند کلسیم و منگنز در آب به وجود میآیند. تأثیرات اصلی این رسوبات عبارتند از:
کاهش آبدهی: رسوب املاح میتواند لولهها و شیرآلات را مسدود و جریان آب را محدود نماید. این امر در نهایت باعث افت فشار آب در سیستم و ناراحتی کاربران میشود.
اختلال در عملکرد سیستم گرمایشی: اگر رسوبات به صورت چشمگیری در سیستمهای گرمایشی حضور داشته باشند، منجر به کاهش انتقال حرارت از آب به دیگر سطوح میشوند و هزینههای انرژی را افزایش میدهند. بنابراین شیرهای رادیاتور بایستی به شکل مرتب مورد بررسی قرار بگیرند.
پدیده خوردگی: رسوبات لایههایی را بر روی شیرآلات تشکیل میدهند که در نهایت منجر به خوردگی، آسیب و چکه کردن شیرآلات میشوند.
کلام آخر؛
از آن جایی که همیشه پیشگیری بهتر از درمان است یکی از مهمترین راههای برطرف کردن چکه شیرهای آبی انتخاب شیر مناسب با توجه به فشار کاری و محیط مورد نظر میباشد. بنابراین در مبحث تعمیر و نگهداری از شیرآلات، نکاتی همچون بررسیهای دورهای و رعایت استانداردهای کاری حرف اول را میزنند.