به گزارش بازرگانی سلیمانی؛ انواع بیل (Shovel) و انواع بیلچه یکی از مهمترین ابزار باغبانی است. از انواع بیل و بیلچه، برای کندن علفهای هرز، حفاری و حمل و جابجایی موادی چون شن، خاک رس، ماسه و کود استفاده میشود.
از آن جایی که آشنایی و شناخت انواع بیل کشاورزی، انواع بیلچه باغبانی و… به شما کمک میکند تا مناسبترین وسیله را با توجه به کاربری آن تهیه کنید، در این مقاله انواع بیلها و بیلچهها را همراه با ویژگیها و کاربردهایشان معرفی میکنیم و باهم مقایسه میکنیم. پس با بازرگانی سلیمانی همراه باشید.
چند نوع بیل داریم؟
بیل ابزاری است که از سه قسمت دسته بیل، صفحه بیل و گلویی تشکیل شده است. با توجه به انواع بیل، از آن برای کندن زمین، برداشت محصولات و وجین استفاده میشود. انواع بیل دستی شامل موارد زیر هستند:
- بیل باغبانی نوک تیز
- بیل باغبانی نوک گرد
- بیل ترانشه
- بیل زهکشی
- بیل پارویی
- بیل لبه
- بیل چاله کنی
- بیل گلو بلند
- کج بیل
جنس دسته بیل معمولا از آهن یا چوب ساخته شده است که در صورت شکستن، قابلیت تعویض نیز دارد. صفحه بیل و بیلچه به طور معمول از متریال فلز تولید میشود که استحکام بالایی دارد.
بیل باغبانی نوک تیز
از بیل باغبانی نوک تیز، با توجه به طراحی خاصی که دارد، برای کندن انواع خاکهای سفت و سنگلاخی استفاده میشود. از مهمترین ویژگیهای این نوع بیل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نوک تیز آنها باعث شده بیل راحتتر به خاک وارد شود.
- وجود دسته و صفحه بیل در یک راستا و عدم انحراف و زاویه میان آنها باعث سهولت کار میشود؛ چرا که اگر زاویهای وجود داشته باشد، فرد مجبور است هنگام بیرون آوردن خاک، بدن و زانوی خود را خم کند.
بیل باغبانی نوک گرد
بیل باغبانی نوک گرد، به خاطر لبه گردی که دارد، برخلاف مدل قبلی، گزینه مناسبی برای جابجایی انواع خاک و کود است.
بیل ترانشه
یکی از انواع بیل دستی، بیل ترانشه نام دارد که از آن میتوانید برای حفر کانالهای آب، حمل کود و یا کندن ریشه گیاهان مزاحم استفاده کنید. طراحی این بیل به گونهای است که با دارا بودن تیغه فلزی، لبههایی صاف و نوکی تیز میتواند کارایی ایدهآلی داشته باشد.
بیل زهکشی
ماندگاری آب باعث میشود تا ریشه گیاهان پوسیده گردد؛ بنابراین باید کانالهایی حفر کنید تا آب زمینهای کشاورزی به مسیرهای دیگری هدایت شود. برای حفر این کانالها از نوعی بیل که بیل زهکشی نام دارد، میتوانید استفاده کنید.
بیل زهکشی دارای تیغه باریک، نازک و نوک تیز است که از آن برای کوددهی و همچنین کندن خاک برای کاشت نهال و گیاه نیز استفاده میشود.
بیل پارویی
بیل پارویی که به آن بیل شهرداری نیز گفته میشود، برای جابجایی سنگ، برف، شن، ماسه، سیمان و غلات مورد استفاده قرار میگیرد. همانطور که از نام بیل پارویی پیداست، سری آن به شکل پارو است. این نوع بیل، به دلیل عدم استحکام، قدرت کندن زمین را ندارد.
بیل لبه
از این جهت به این نوع بیل، بیل لبه گفته میشود که تنها برای جدا کردن بخش لبهی خاک میتوانید از آن استفاده کنید. تیغههای بیل لبه، هلالی شکل بوده و این امر موجب میشود تا با سهولت بیشتری بتوانید لبه خاک را برش زده و جدا کنید. بهطورکلی میتوان گفت بیل لبه، از انواع بیلهایی است که برای کندن و یا حمل خاک طراحی نشده و کاربردی ندارد.
بیل چاله کنی
به ظاهر آن نگاه کنید؛ دو بیل به طور موازی روبرو یکدیگر قرار گرفتهاند که با پیچ، بست و یا لولا به هم متصل شدهاند. این ابزار برای کندن چالههای عمیق ستونی ولی کم عرض کاربرد دارد.
بیل گلو بلند
انواع بیلها میتوانند دارای دسته کوتاه و یا بلند باشند که متناسب با آن گلویی صفحه بیل نیز متغیر خواهد بود. بیل گلو بلند که به نام بیل گردن بلند نیز شناخته میشود، دارای گلویی بلندتر از دیگر انواع بیلها است.
این گلویی باعث میشود که دسته در بیل مستحکمتر شود و از آن بتوانید برای کارهای سنگین باغبانی مثل کندن زمینهای کشاورزی گلی و آبدار استفاده کنید.
کج بیل
یکی دیگر از انواع بیل باغبانی، کج بیل است که در مصارف مختلفی چون برداشت سیب زمینی، کندن زمین به منظور عبور آب و وجین علفها و ریشههای هرز کاربرد دارد.
کج بیلها به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
۱-کج بیل با تیغه عمود بر دسته: در این مدل برای این که بتوانید از کج بیل استفاده کنید، باید آن را روی زمین به سمت خودتان بکشید.
۲-کج بیل با تیغه رو به جلو: برای استفاده از این مدل کج بیل، باید آن را با حرکات عقب و جلو به حرکت در بیاورید.
بیل چه فرقی با بیلچه دارد؟
بیلچه مشابه بیل است، اما به خاطر ابعاد کوچکتر، از آن برای انجام کارهای سادهتر و سبکتر مثل کاشت گل در گلدان، بیرون کشیدن علفهای هرز باغچه، کاشتن بذر گیاهان و ترکیب و جابجایی کود استفاده میشود.
از انواع بیلچه باغبانی مثل انواع بیل، برای حفاری، کوددهی و کندن ریشههای هرز استفاده میشود؛ تنها با این تفاوت که سایز بیلچهها کوچکتر است و برای کارهای کشاورزی سبکتر طراحی شدهاند.
چند نوع بیلچه داریم؟
دو نوع بیلچه داریم که عبارتند از:
- بیلچه دستی
- بیلچه تاشو
بیلچه دستی
بیلچه دستی، دسته کوتاهی دارد و معمولاً از جنس پلاستیک است. به وسیله این بیلچه، میتوانید خاک گلدانهای آپارتمانی را عوض کنید، بخش سطحی خاک باغچه را جابجا کرده و عملیات کوددهی را انجام دهید.
این نوع بیلچه میتواند دارای صفحههای مختلف نوک تیز یا نوک گرد باشد.
بیلچه تاشو
بیلچه تاشو مشابه بیلچه دستی بوده، تنها با این تفاوت که قابلیت جمع شدن و تا شدن را دارد. این امر موجب میشود تا حمل و جابجایی آن راحتتر باشد و در یک فضای کوچکتر بتوانید آن را نگهداری کنید. به همین دلیل از بیلچه تاشو میتوانید در کمپهای مسافرتی نیز استفاده نمایید.
ناگفته نماند که بیلچه تاشو، کاربردهای متنوع دیگری نیز دارد:
- کندن چاله، گودال و زیر و رو کردن خاک
- حفاری زمین
- استفاده از قطب نمای کوچک انتهای دسته آن برای جهت یابی
- از لبههای دندانه شکل آن میتوان به عنوان اره برای بریدن شاخه درختان و طنابهای کنفی استفاده نمود.
جمعبندی در مورد انواع بیل و بیلچه
آن چه که گفتیم توضیح مختصر و سادهای از معرفی انواع بیل و بیلچه بود؛ سپس کاربردهای هر کدام از انواع مدلهای بیل و بیلچه را بیان کردیم و درباره ویژگیهای ظاهری آنها سخن گفتیم.