به گزارش بازرگانی سلیمانی؛ یکی از وسایل کاربردی در صنعت و مصارف خانگی، دریل است. دریل اجزای مختلفی دارد که یکی از آن‌ها، زغال است. زغال دریل نقش مهمی در کارکرد و طول عمر آن دارد. اگر سر و کارتان با انواع دریل است، این مطلب مناسب شماست؛ زیرا شما را با زغال دریل بیشتر آشنا کرده و در کنار معرفی انواع زغال، علائم تمام شدن زغال دریل را هم بیان می‌کند.

کار زغال در دریل چیست؟

یکی از بخش‌هایی که در دریل باید بشناسید، زغال دریل است. به زغال دریل جاروبک، برس کربنی یا براش کربن نیز می‌گویند. زغال قطعه‌ای غیر فلزی اما رساناست که در موتورهای الکتریکی وظیفه انتقال جریان از موتور به سایر قطعات را به عهده دارد.

همان‌طور که می‌دانید دریل ابزاری چرخشی است، در این نوع ابزار، برای انتقال جریان از موتور به سایر قطعات، به قطعه‌ای به نام زغال نیاز است. به عبارتی زغال وظیفه برق‌رسانی به قطعاتی که کار چرخش را انجام می‌دهند، به عهده دارد.

به عبارتی می‌توان گفت زغال در ابزارهای برقی، وظیفه یکسوسازی جریان را به عهده دارد. بدین صورت که جریان برق وارد زغال شده و با اتصال به کلکتور، یکسوسازی شده و وارد سیم پیچ‌های موتور می‌شود. در برخی از دستگاه‌ها، زغال درون دستگاه و گاهی بیرون و روی بدنه دستگاه قرار دارد. زغال دریل انواع مختلفی دارد که در بخش بعد آن‌ها را معرفی کردیم.

چند نوع زغال دریل داریم؟

زغال صنعتی از گرافیت و کربن ساخته شده است. نوع زغال، سختی، چگالی و مقاومت آن بر روی کارکرد دستگاه برقی تاثیر زیادی دارد. همچنین خرابی یا بی کیفیت بودن آن هم بر روی عمر مفید دستگاه تاثیرگذار است. در ادامه چهار نوع از انواع زغال در دستگاه دریل را معرفی می‌کنیم:

  • زغال گرافیتی

یکی از قدیمی‌ترین انواع زغال سنگ حفاری، زغال سنگ گرافیت است. این زغال سنگ، استحکام بالایی دارد و برای موتورهای قدیمی با سرعت چرخش کم مناسب است. زغال گرافیتی نسبت به بقیه زغال‌ها، درصد خالص‌تری کربن و گرافیت دارد و می‌تواند جریان ۱۲ آمپر بر سانتیمتر مربع را از خود عبور دهد.

این زغال به دلیل اصطکاک زیاد، برای کلیدهای مدرن مناسب نیست. زغال گرافیتی در برابر خوردگی و مقاومت ایده‌آل نیست و در صورت استفاده مداوم از دستگاه دریل، در فواصل زمانی کمتری باید تعویض شود.

  • زغال الکترولیتی

زغال سنگ الکترولیتی اولین نمونه زغال سنگ در جهان است که در وسایل برقی قدیمی یافت می‌شود. این نوع زغال برای موتورهایی با چرخش کم، ولتاژ پایین و چگالی جریان کم مناسب است. وجه تمایز نوع زغال الکترولیتی نسبت به سایرین، در استحکام و چگالی آن است.

از این مدل زغال بیشتر برای جریان‌های مغناطیسی و القایی استفاده می‌شود. به دلیل مواد اولیه مرغوب می‌توان از زغال الکترولیتی در محیط‌های آلوده و با رطوبت و حرارت کم یا زیاد استفاده کرد. استفاده از زغال الکترولیتی در دریل‌های خانگی و کوچک، رایج نیست.

  • زغال رزین دار

زغال رزین‌دار همان‌طور که از نامش پیداست از ترکیب گرافیت با رزین تولید می‌شود. این نوع زغال سنگ، در برابر جریان الکتریکی مقاومت بالایی دارد. زغال رزین دار، ظاهری روغنی و صابونی دارد. این نوع زغال می‌تواند جریان ۸ آمپر بر سانتی‌متر مربع را از خود عبور دهد.

برای تشخیص زغال رزین‌دار اصل، دقت کنید زغالی که خریداری کردید، بوی روغن یا پارافین ندهد. زیرا برخی از نمونه‌های تقلبی، زغال گرافیتی آغشته به پارافین هستند که به‌عنوان زغال رزین‌دار در بازار به فروش می‌رسند.

  • زغال فلزی

در ساختار زغال فلزی، در کنار کربن از فلز نیز استفاده شده تا جریان برق بیشتری را منتقل کند. مقاومت الکتریکی زغال فلزی بیشتر است. فلزات به کار رفته در این نوع زغال، نقره و مس هستند. کربن فلزی در برابر جریان الکتریکی بسیار مقاوم بوده و برای کاربردهای صنعتی و موتورهایی با قدرت بالا مناسب است.

دریل برقی المکس 10 میلیمتر اتومات 550 وات مدل 122

دریل برقی المکس ۱۰ میلیمتر اتومات ۵۵۰ وات مدل ۱۲۲

آیا زغال برندهای مختلف دریل، با هم تفاوتی دارد؟

مانند سایر محصولات، مته‌های زغال سنگ برای برندهای مختلف با هم تفاوت دارند. اندازه، شکل و مدل‌های هر برند با دیگری متفاوت است، بنابراین زغال مناسب را با توجه به برند و مدل مته انتخاب کنید.

برندهای مختلف زغال در بازار حضور دارند اما بهترین زغال برای دریل، زغالی است که درصد خالص‌تری کربن گرافیت داشته و همچنین برند و کارخانه سازنده آن معتبر باشد. هنگام خرید زغال برای انواع دریل، با کیفیت‌ترین را انتخاب کنید، زیرا یک زغال از برندی معتبر، عملکرد و عمر مفید دستگاه شما را تضمین می‌کند.

 

۵ علت جرقه زدن زغال دریل چیست؟

جرقه زدن در دریل امری طبیعی است ولی جایی این جرقه‌ها خطرناک می‌شوند و نیاز به توجه دارند که پشت سر هم باشند و به بیرون پرتاب شوند. جرقه‌های خطرناک معمولا بزرگ و سفید هستند. این جرقه‌ها اگر دریل برقی باشد در پریز برق و اگر دریل شارژی باشد در اطراف باتری رخ می‌دهند.

جرقه زدن دریل دلایل زیادی دارد که در اینجا به ۵ مورد اشاره کردیم:

  1. تو رفتگی سطح مس و سایش بیش از حد

در برخی مواقع در اثر فشار بیش از حد زغال به سطح کلکتور و همچنین اصطکاک زیاد، این سطح دچار تو رفتگی می‌شود. این تو رفتگی بین زغال و کلکتور فاصله ایجاد می‌کند که موجب جرقه‌هایی شدید می‌شود. استفاده از زغال‌های بی‌کیفیت و تقلبی یا فشار زیاد زغال به آرمیچر، در نهایت موجب بروز این مشکل می‌شود.

گاهی نیز خرابی سرهای مسی کلکتور و خوردگی شکاف بین آن‌ها، به لبه شیار کلکتور آسیب رسانده و باعث اتصال کوتاه بین شکاف‌ها شده و در نهایت منجر به جرقه زدن می‌شود.

  1. جابجایی یا خرابی جا زغالی

به مرور زمان، جا زغالی در اثر حرارت از بین برود و در نتیجه زغال به درستی در آن قرار نگیرد که این عامل باعث جرقه زدن زغال می‌شود. برای رفع این مشکل باید جا زغالی را عوض کرد.

  1. کثیفی سطح کلکتور

گرد و غبار و ذرات به جا مانده از زغال‌های بی‌کیفیت سطح کلکتور را کثیف کند. هنگامی‌ که سطح کلکتور بر اثر گرد و غبار کثیف شود، انتقال نیرو و جریان برق به درستی انجام نمی‌شود. برای جلوگیری از این اتفاق باید هر بار بعد از استفاده و خاموش کردن دستگاه، با یک پارچه نرم و خشک سطح کلکتور را تمیز کرد.

  1. کم شدن فشار فنر

فنر کنار زغال باعث می‌شود تا زغال با فشار به کلکتور چسبیده و اتصال برقرار شود. فرسودگی و غیراستاندارد بودن فنر، از مهم‌ترین عوامل کم شدن فشار فنر زغال است.

  1. به پایان رسیدن عمر زغال مورد استفاده

یکی دیگر از عوامل جرقه زدن دریل، تمام شدن زغال آن است، پس اگر موارد بالا دلیل جرقه نبودند، حتما زغال را چک کنید.

این ۵ مورد دلایل جرقه‌های خطرناک دریل بودند که حتما باید هنگام کار با دریل به آن‌ها توجه کنید.

دریل شارژی 21 ولت المکس مدل 219

دریل شارژی ۲۱ ولت المکس مدل ۲۱۹

تمام شدن زغال دریل چه علائمی دارد؟

از آن جایی‌ که زغال از جنس گرافیت که یک فلز رساناست، ساخته شده است. در برابر خوردگی در اثر اصطکاک مقاومت بالایی دارد و قابلیت ساییدگی آسان حتی با جرقه کم را نیز داراست؛ به همین دلیل بعد از مدتی باید تعویض شود.

 

برخی از دریل‌ها پس از تمام شدن زغال، به‌طور خودکار هشدار می‌دهند و این ویژگی مزیت بزرگی محسوب شده چون نقشی مثبت در کارایی دریل دارد. در دریل‌هایی که هشدار خودکار ندارند، باید از روی علائمی مانند جرقه زدن، فعال شدن فیوز، جرقه‌هایی صدادار و… به تمام شدن زغال پی برد.

اگر زمان زیادی از روز از دستگاه استفاده می‌کنید، هر دو هفته و در غیر این صورت بررسی‌های ماهانه هم راهی برای آگاهی از وضعیت زغال است.

در ادامه نشانه‌هایی که خبر از زمان تعویض زغال می‌دهند را عنوان می‌کنیم:

کاهش کارایی و عملکرد دریل

جرقه زدن

بوی سوختگی

از کار افتادن یا عملکرد نامنظم دریل

حرارت بالا در زمان کار کوتاه

 

چگونه زغال دریل را عوض کنیم؟

نحوه عوض کردن زغال دریل به جای آن در دستگاه و مدل دریل بستگی دارد. اما نکته‌ مهم این است که ابتدا باید به محل قرارگیری زغال دقت کنید. اگر زغال بیرون دستگاه است و جا زغالی روی ابزار قرار دارد، تعویض آن کاری ساده‌تر است و به تخصصی نیاز ندارد. اما اگر زغال درون دستگاه باشد، تعویض آن تخصصی‌تر خواهد شد که در این صورت باید کار تعویض را به متخصص بسپارید.

 

کلام آخر؛

در این مطلب سعی کردیم اطلاعاتی از قبیل معرفی انواع زغال، دلیل جرقه زدن زغال دریل و علائم تمام شدن زغال را بیان کنیم. توجه به این نکات به سلامت و افزایش طول عمر دریل کمک خواهد کرد.

1 دیدگاه در “نکات مهم درباره زغال دریل

  1. محمد گفت:

    نکات خوبی بود—استفاده کردیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *