به گزارش بازرگانی سلیمانی؛ اگر به تازگی پروژه ی ساختمانی خود را به اتمام رسانیدهاید و به مرحله ی نصب لوازم جانبی آن رسیدهاید؛ مطمئنا نگران شکستـن سرامیکها حین سوراخکاری آنها هم هستید.
قبل از اینکه دست به کار شوید و شروع به نصب آینهها، پرده، لوستر، قفسهها، مخزن مایع ظرفشویی، پایه دستمال کاغذی یا سایر لوازم جانبی آشپزخانه یا سرویس بهداشتی خود کنید، بعد از استفاده از تجهیزات ایمنی مانند عینک، ماسک و دستکش، باید به یک سری نکات دیگر توجه فرمایید. با رعایت این نکات میتوانید به بهتـرین شکل ممکن عملیات سوراخکاری را روی سرامیک انجام دهید.
۱- تشخیص جنس کاشی یا سرامیک
نکته اول تشخیص جنس کاشی یا سرامیک است. معمولا کاشیها و سرامیک آشپزخانه و سرویس بهداشتی از سه نوع میباشند:
- کاشی و سرامیک لعابدار: این نوع کاشی و سرامیکها رایجترین نوع کاشی مصرفی هستـند که تقریبا در تمام خانههای قدیمی یافت میشوند. این کاشیها راحتتر از سایر انواع کاشی سوراخ میشوند.
- کاشی گلس یا تایل گلس: این نوع کاشیها از جمله تایلهای دکوراتیو هستتند که در سالهای اخیر بیشتـر به کار میروند.
- کاشی پرسلان: این کاشیها مانند کاشی و سرامیکهای معمولی بوده و استحکام و تراکم و سختی بسیار بالاتری دارند.
۲- مته کاشی و سرامیک مناسب
دومین نکته حائز اهمیت در سوراخکاری بر روی سرامیک بعد از تشخیص جنس کاشی و سرامیک، انتخاب مته مناسب است. از آن جایی که با پیشرفت تکنولوژی در صنعت سرامیک این محصولات به شدت سفت و سخت هستـند، بنابراین دریلکاری روی سرامیک و کاشی به یک مته مخصوص نیازمند است. چرا که متههای معمولی یا حتی متههای سنگتراش در این مورد به کار نمیآیند، زیرا به اندازه کافی قوی نیستـند و نمیتوانند در سطوح سخت نفوذ کنند.
برای این منظور میتوان از متههای کاربید و مته با نوک الماسی استفاده نمود. متههای کاربید در مقابل سفالهای چینی که سختی بیشتـری دارند ناکارآمد هستند. اما بهتـرین متهای که برای سوراخ کردن کاشی و سرامیک میتوان استفاده کرد مته الماسه است. این متهها با آنکه گرانتر از متههای کاربید هستند اما در برابر نفوذ در انواع سطوح سرامیک یا کاشی بسیار مقاوم میباشند.
هرچه متریال مصرفی در مته الماسه کیفیت بالاتـری داشتـه باشد، عمل سوراخکاری راحتتر انجام میشود. بنابراین سعی کنید از انتخاب متههای معمولی اجتناب نمایید و از متههای الماسه که استحکام بالاتـری دارند برای سوراخکاری در سرامیک و کاشی استفاده کنید.
۳- ثابت نگه داشتـن مته بر روی سطح سرامیک یا کاشی
نکته سوم که در یادگیری نحوه سوراخ کردن سرامیک با دریل باید به آن توجه فرمایید، ثابت نگه داشتـن مته بر روی سطح سرامیک یا کاشی است. به خاطر لیز بودن سطح کاشی یا سرامیک، کار با مته کمی دشوار و زمانبر است. در نتیجه اصطکاک ایجاد شده بر روی سطح کار موجب داغ شدن مته و پایین آمدن کارایی آن میشود.
برای حل این مشکل هم میتوانید از یک لیوان آب یا یک تکه اسفنج خیس استفاده نمایید و از طریق فرو کردن مته در آب یا نگه داشتـن اسفنج خیس در زیر محل حفاری آن را خنک کنید و مانع سوختـن مته شوید. اما دقت کنید که آب با بدنه دریل برخورد نکند؛ چرا که موجب برقگرفتگی یا سوختن دریل میشود.پس چاره کار، ثابت نگه داشتـن مته بر روی سطح و جلوگیری از لیز خوردن آن است. حتی الامکان سعی کنید فضای بین سرامیکها را برای سوراخکاری انتخاب نمایید. در
غیر اینصورت میتوانید از تکهای چسب کاغذی، درب پلاستیکی بطری نوشابه یا چوب استفاده کنید و از شدت سُر خوردن مته بکاهید.
بهتـر است میزان عمق مورد نظر برای سوراخکاری را به کمک چسباندن چسب روی مته مشخص نمایید.مثلا اگر میخواهید فقط دو سانت را سوراخ کنید چسب را روی دو سانت تنظیم کرده و بچسبانید تا سطح بیشتـری سوراخ نشود.
نکته دیگر این است که محل سوراخ، جای عبور سیم یا کابل برق یا لولههای تاسیساتی و مخابراتی نباشد.
۴- شروع دریلکاری روی سرامیک و کاشی
برای اینکه نتیجه ی خوبی بگیرید بهتـر است در ابتدای کار سرعت دریل کم باشد و فشار یکنواختی بر سر مته وارد شود. بعد از اینکه لعاب کاشی یا سرامیک از بین رفت میتوانید سرعت خود را کم کم بالاتر ببرید. دقت کنید هنگامی که از لایه کاشی عبور کردید و به دیوار رسیدید دیگر سرعت خود را افزایش ندهید؛ چرا که ممکن است چسب کاشی سست باشد و کاشی از دیوار کنده شود.
سرعت استاندارد و اولیه دریل حین استفاده از متههای الماسه ۶۰۰ دور بر دقیقه (برای ابعاد کمتر از ½ اینچ) و ۴۵۰ دور بر دقیقه ( برای متههای ½ تا ۱ اینچی ) است.
جهتگیری دریل هم باید در حالت صاف و زاویه ۹۰ درجه نست به سطح باشد.
در مرحله آخر چون استخوانبندی سرامیک از لایه صاف و صیقلی و سختش نرمتـر است مشکل زیادی نخواهید داشت و میتوانید به کار خود سرعت بخشیده و آن را به اتمام برسانید.
پارامتر مهمی که در این مرحله حائز اهمیت است صبر و بردباری شماست. چرا که اگر با آرامش این فرایند را انجام دهید کار تمیزتری در نهایت عایدتان خواهد شد.
۵- قرار دادن رولپلاک در سوراخ
پس از ایجاد سوراخ بر روی سرامیک رولپلاک را داخل آن قرار دهید؛ اگر سوراخی که ایجاد کرده اید تنگ باشد رولپلاک کاملا درون آن فرو نخواهد رفت. در این موقع باید مجددا دریل را برداشتـه و سوراخ را گشادتـر نمایید. در صورتیکه که تنها ۲ یا ۳ میل از رولپلاک بیرون ماند، میتوانید با یک کاتر یا چاقوی تیز اضافه آن را ببرید. پیشنهاد میکنیم از رولپلاکهای لبهدار استفاده نمایید.
اگر قصد دارید سطح ضخیمی را سوراخ نمایید، بهتـر است ابتدا از مته کوچکتـری کمک بگیرید و سوراخی به کمک آن ایجاد نمایید. سپس از مته بزرگتـر استفاده نموده و سوراخ را گشادتر کنید؛ بدین صورت از ترک خوردگی سطح ممانعت به عمل میآید.