به گزارش بازرگانی سلیمانی؛ با رشد محیط های شهری و نیاز به پرورش گیاهان خوراکی مورد نیاز جوامع انسانی، پاسخی که مطرح شده است به کار بردن گلخانه ها بوده است. این محیط های بسته، فضاهایی با هوا و اقلیم مصنوعی هستند که می توان به کمک آنها شرایط مورد نیاز برای رشد گیاهان مختلف را فراهم نمود.
بشر به کمک احداث آنها توانسته است در فضاهایی که در حالت طبیعی هرگز اجازه رشد گیاه را نمی دهند، اقدام به پرورش گونه های متنوع و گوناگون نماید. محیط های بسیار خشک و بیابانی، محیط های بسیار سرد و قطبی، زمین های لم یزرع با خاک ضعیف و حتی محیط خارج جو تنها بخشی از مکان هایی هستند که به لطف حضور گلخانه هایی با ابعاد و ویژگی های متفوت توانسته اند به کاشت و برداشت گیاهان بپردازند.
هر گلخانه برای کارکرد بهینه خود نیازمند تجهیزات مختلفی است که یکی از آنها پمپ آب است. پمپ ها وظیفه رساندن آب به فضای داخلی این محیط را بر عهده دارند و بسته به ابعاد فضا، میزان آب مورد نیاز و طراحی صورت گرفته در انواع و قدرت های متفاوتی در دسترس قرار دارند. در این مطلب به اهمیت استفاده از این محصولات می پردازیم و بحث می کنیم که چرا به کارگیری آنها امری الزامی برای بهره برداری بهینه از این محیط به شمار می رود.
انواع پمپ های گلخانه ای
این نوع ابزار باغبانی را می توان بر اساس منبع انرژی بسته به نوع عملکرد دسته بندی نمود. آنچه به عنوان منبع انرژی مطرح می شود، روشی است که فعالیت دستگاه بر اساس آن مشخص می شود. به جز این، چگونگی کارکرد محصول هم مورد توجه قرار می گیرد که بسته به نیازهای محیطی شما می تواند اهمیت بیشتر یا کمتری داشته باشد. برای مثال، دستگاه هایی که بر اساس گریز از مرکز کار می کنند برای پاشش آب در مساحت بالا عملکرد بهتری از خود نشان می دهند.
بر این اساس چهار گروه متفاوت از این محصول در بازار وجود دارد:
-الکتریکی یا الکتروپمپ:
منبع تغذیه آنها الکتریکی است و در حجم برابر، قدرت کمتری دارند. در انواع تک فاز و سه فاز ارائه شده و نوع سه فاز آنها اغلب هزینه کارکرد بسیار بالایی دارد. بیشتر برای گلخانه های کوچک با مساحت اندک پیشنهاد می گردد.
-بنزینی:
قدرت و کارایی بالا از جمله مهمترین ویژگی های این مدل هستند. حجم کم و وزن پایین باعث می شود حمل و نقل آنها آسان باشد و طول عمر قابل توجهی هم دارند. با توجه به سهولت تأمین بنزین در ایران، این مدل در میان باغداران و کسانی که مساحت متوسطی را تحت کشت دارند بسیار محبوب است.
-دیزلی:
همان طور که از نام آن پیداست، با سوخت دیزل یا همان گازوئیل کار می کند. از نظر عملکردی شرایطی تقریباً مشابه مدل های بنزینی دارند، اما وزن و ابعاد بیشتری داشته و اغلب جابه جایی آنها به مراتب دشوارتر است. قیمت آنها پایین بوده و قدرت آبرسانی بالایی دارند، پس در مناطقی که دسترسی به برق یا بنزین محدود است و فضای تحت کار نیز گسترده است، محبوبیت فراوانی دارند.
-خورشیدی:
جدیدترین نسل ادوات گلخانه برای انتقال آب به شمار می روند که به کمک نور خورشید عمل می کنند. عدم نیاز به ذخیره سوخت و همچنین عدم تولید آلاینده از مهمترین مزایای آن به حساب می رود. این مدل ها اغلب از باتری های قابل شارژ بهره می برند که عمر عملیاتی بالایی داشته و به راحتی قابل تعویض هستند. با این حال نمی توانید آنها را برای مدت زمان طولانی به طور مداوم استفاده کنید و ترجیح داده می شود برای کاربری های خاص در محیط هایی که آلودگی از اهمیت فراوانی برخوردار است، از این مدل ها استفاده شود.
مهمترین مزایای پمپ های آب
آنچه تا حالا گفتیم، اثبات نمی کند که چرا باید از این تجهیزات در چنین فضایی بهره ببریم. جواب این سوال که برتری این ادوات بر سیستم های سنتی چیست، در این چند نکته خلاصه می شود:
این ادوات قادرند به سرعت و با هزینه اندک، آب را به تمام نقاط محیط مد نظرتان انتقال دهند. تلف شدن زمان و هزینه اندک به وضوح باعث بهینه سازی فرآیند پرورش گیاهان شما خواهد شد. یکنواختی انتقال آب از اهمیت بسیاری برخوردار است. اگر اهل کشت و زرع باشید، احتمالاً دیده اید که با آبیاری دستی هرگز نمی توان به صورت یکنواخت آب را در تمام زمین پخش کرد. اما با راه اندازی یک سیستم لوله کشی با طراحی مطلوب، به کمک این دستگاه ها می توان از این امر اطمینان حاصل کرد.
در بسیاری از مناطق آب محیطی از طریق چاه تأمین می شود. در چنین وضعیتی، سیستم سنتی قادر نیست نیازها را به درستی و به شکل مطلوب رفع کند و نیاز به سیستم نیرومندتری است که بتواند به مدت طولانی بدون مشکل به تأمین آب بپردازد.
می توان این سیستم ها را به گونه ای تنظیم نمود که طی ساعات مختلفی از شبانه روز، بدون خطا یا تعلل به آبیاری محیط بپردازند. این امر برای وضعیتی که نیاز به آبیاری شبانه دارید از اهمیت فراوانی برخوردار است و کمک می کند تا کشت بهتری داشته باشید.
همان طور که مشخص است، نقش پمپها را نمی توان نادیده گرفت. این تجهیزات به یاری کسانی می آیند که می خواهند در فضای کنترل شده، با هزینه اندکی و دقت بالا به پرورش گیاهان گوناگون بپردازند و به لطف ارائه توان و قدرت قابل توجه، قادرند در وقت هم صرفه جویی کنند. اتوماسیون بخشی از کار به کمک آنها باعث می شود تا نیروی انسانی کنترل بهتری بر فرآیند داشته و بتواند کار خود را گسترش دهد که امروزه با رشد روزافزون جوامع انسانی یک امر لازم به شمار می رود.