به گزارش بازرگانی سلیمانی؛ در فرآیندهای صنعتی، ذغالها یکی از عناصر اساسی و بینهایت مهم برای عملکرد صحیح ابزارها و دستگاههای مختلف هستند. این ذغالها عموماً به عنوان بخشی از مکانیزم تأمین و انتقال انرژی الکتریکی در دستگاههای برش، خرد کردن، حفر، وسایل برقی مختلف و غیره استفاده میشوند. با این حال، همانند هر قطعه مصرفی دیگر، ذغالها نیز دارای عمر مفید محدودی هستند باید به زمان تعویض ذغال صنعتی توجه کرد.
به طور کلی، تعویض زمانبندیشده ذغالها باعث بهبود عملکرد و کارایی دستگاهها میشود؛ اما چگونه میتوان فهمید که ذغال صنعتی نیاز به تعویض دارد؟ با شناخت این علائم، میتوانید بهترین زمان برای تعویض ذغالها در دستگاههای صنعتی و برقی خود مانند فرز برقی یا دریل را بشناسید و عمر مفید و کارایی ابزارها را بهبود بخشید. همچنین خواهید فهمید که چگونه میتوان به بهترین شکل ممکن از انواع دستگاههای برقی برای استفاده طولانی مدت نگهداری کرد.
ذغال چیست و چرا مهم هستند؟
منظور از ذغال در ابزارهای برقی به معنای استفاده از فراوردههای ذغال سنگ به عنوان منبع انرژی برای تولید و انتقال برق است. این ذغال را معمولاً از مواد سازندهای مانند کربن و گرافیت و یا سایر اجزای تشکیلدهنده مانند فلزات مس و نقره و رزین برای استفادههای مختلف میسازند تا به انواع نیازها متناسب با نوع کارکرد وسایل برقی و الکتریکی پاسخ دهد.
دوام ذغال سنگ فرز چقدر است؟
قطعاً نمیتوان بازه دقیقی را برای طول عمر و دوام این ذغالها بیان کرد؛ چرا که این مسئله به عواملی مثل شیوه مصرفی، قدرت دستگاه فرز، جنس زغال و غیره بستگی دارد؛ اما به طور کل با توجه به طول عمر ذغال گرافیتی میتوان دوامی در حدود ۲ تا ۱۰ سال را برای آن در نظر گرفت.
نشانههای فرسودگی ذغال سنگ فرز
البته که نمیتوان همیشه به بازه تعیین شده برای طول عمر ذغال سنگ فرز اطمینان داشت و در صورت مشاهده برخی علائم باید برای بررسی و تعویض ذغال اقدام کرد. علائم رایج برای کاهش کارایی و عملکرد ذغال سنگ فرز به شرح زیر است:
جرقههای بیش از حد معمول: جرقه زدن یکی از علائم فرسودگی ذغال سنگ فرز خواهد بود. اگر متوجه شدید که ذغال سنگ فرز شما جرقههای بیش از حدی تولید میکند، این نشانهای است که زغال آن نیاز به تعویض دارد.
کاهش قدرت و افت عملکرد: اگر دستگاه فرز قدرت و عملکرد خود را به صورت قابل ملاحظهای از دست داده، باید برای تعویض ذغال سنگ اقدام کنید. انواع نشانههای افت قدرت عملکرد، شامل کاهش سرعت چرخش، کاهش قدرت برش یا عملکرد نامناسب دستگاه میشود.
بوی سوختن: حس کردن بوی سوختن بین قطعات فرز نشانهای از افزایش اصطکاک و فرسودگی ذغالها است که نباید آن را نادیده گرفت.
افزایش نویز: ذغال فرسوده ممکن است باعث افزایش نویز دستگاه شود که موجب اختلال در روند کار خواهد شد.
قطع شدن حین کار: اگر در حین استفاده از دستگاه فرز، عملکرد دستگاه به حالت بریده بریده تقلیل یابد یا به بیان سادهتر قطع و وصل شدن را مشاهده کنیم، گمان میرود که ذغال سنگ فرسوده شده است.
نگهداری از ذغال سنگ فرز
برای آنکه دستگاه فرز همیشه بالاترین سطح از کارایی و عملکرد را نشان دهد، توصیه میشود تا به صورت دورهای آن را بررسی کرده و از سلامت اجزای حیاتی مثل ذغال فرز مطمئن شوید. کمکگیری از علائم ذکر شده برای شناسایی فرسودگی ذغال سنگ فرز میتواند این کار را تسهیل کند. توجه داشته باشید که هرچه زودتر از فرسودگی ذغال و یا برسهای کربن آگاه شوید، جلوی آسیبهای جدیتر و هزینههای سنگین تعمیر را خواهید گرفت.
آیا میتوانید ذغال سنگ فرز را تعمیر کنید؟
ذغال سنگ فرز به عنوان جزئی مهم از دستگاه برس فرز برقی محسوب میشود که وظیفه عبور جریان برق از خود و انتقال انرژی الکتریکی دستگاه را بر عهده دارد. در صورت هر گونه فرسودگی و آسیب این ذغال سنگ، نیاز به تعویض ذغال دارید و نمیتوان آن را تعمیر کرد. انجام این کار نیز به دلیل حساسیت و نیاز به دقت بالا، بهتر است توسط تکنسین و فردی ماهر انجام شود تا در نهایت عملکرد صحیح دستگاه را به دست آورید.
زمان مناسب برای تعویض ذغال سنگ فرز
بر طبق توصیهها بهتر است تا قبل از کار افتادن کامل دستگاه و با مشاهده هر کدام از علائم فرسودگی، ذغال دستگاه را تعویض کنید تا آسیبهای ناشی از آن به حداقل برسد.
نشانههای زیر فرا رسیدن زمان تعویض ذغال صنعتی فرز را اعلام میکنند:
-وجود فرسودگی تا حدود یک چهارم اینچ در ذغال
-هر گونه نشانه از شکستگی، خرد شدن یا سوختن در برس
-تغییر رنگ در فنر که نشانهای از شکستگی است
-فرو ریختن فنر
بررسی ظاهری و آشنایی با علائم، میتواند کمک بسیاری در تشخیص فرسودگی ذغال کند. ذغالهای فرسوده به دلیل افزایش اصطکاک و به مرور زمان، تا ۵۰ درصد اندازه اصلی میرسند که از بارزترین نشانهها برای تعویض آن است.
علائم تمام شدن ذغال دریل کدام است؟
ذغال دریل، همانند دستگاه فرز، یکی از قسمتهای بسیار حیاتی و مصرفی در عملکرد آن بوده که با وظیفه انتقال انرژی الکتریکی از موتور به بخشهای دیگر و به کار انداختن دستگاه، پس از بازهای فرسوده میشود. اگر در حین استفاده از دریل علائم زیر را مشاهده کردید، میتوان گفت که زمان تعویض ذغال صنعتی دریل فرا رسیده است:
-کاهش عملکرد دریل؛ از جمله کاهش سرعت و قدرت آن
-جرقه زدن هنگام استفاده به دلیل تخریب شدن ذغال
-بوی دود یا سوختگی که از دریل میآید و نشانه احتراق ناقص مواد روی زغال است
-سیاه شدن روی قطعات دریل که نشان از سوختن زغال دارد
زمان تعویض ذغال دریل کی است؟
تعویض به موقع ذغال دریل میتواند عمر مفید دریل را افزایش و عملکرد بهتری ارائه دهد. توجه به توصیههای تولیدکننده آن برای زمان تعویض ذغال صنعتی در دریل نیز نقش موثری در حفظ سلامت دستگاه دارد. بررسی مستقیم این قطعه نیز میتواند زمان تعویض را مشخص کند. خوردگی یا خرابی به دلیل اصطکاک در ذغال که نمیتوان آن را با آرمیچر تعمیر کرد و با مشاهده هر کدام از دیگر علائمی که پیشتر ذکر کردهایم، نیاز به تعویض ذغال دریل دارید.
وجود نشانگر در برخی دریلهای پیشرفته که به اتمام رسیدن ذغال را نشان میدهد، این کار را بسیار راحت ساخته است. در صورت استفاده مداوم، پیشنهاد میشود که حداقل دو بار در ماه زغال دریل را بررسی و در صورت لزوم، آن را تعویض کرده و تنها به بازههای مشخص شده برای تعویض ذغال اکتفا نکنید تا عملکرد بهینه دستگاه حفظ شود.
نحوه تعویض ذغال دریل به چه صورت است؟
در صورت نزدیک شدن به زمان تعویض ذغال صنعتی، دو روش متداول برای آن وجود دارد: روش آسان و جایگذاری در پوسته.
-در روش آسان، شما ذغال جدید را در قسمت مخصوص ذغال که در دریل تعبیه شده است قرار میدهید.
-در روش جایگذاری در پوسته، باید پوسته دستگاه باز شود و با پیدا کردن کالکتور ذغال آن را تعویض کنید. این روش نیازمند تخصص است و توصیه میکنیم توسط یک تعمیرکار انجام شود.
برای تعویض ذغال دریل مراحل زیر را در پیش بگیرید:
-برای دریل شارژی، ابتدا باتری را از دستگاه جدا کرده و برای نمونه برقی، برق دستگاه را قطع کنید.
-برای جدا شدن قاب دستگاه از بدنه، پیچها باید باز شوند.
-محل قرارگیری ذغال دریل در اطراف کالکتور یا آرمیچر است. با استفاده از پیچگوشتی، ذغالهای قدیمی را از جای خود در آورده و ذغالهای جدید را با کمک شیارهای کالکتور در جای خود قرار دهید.
-شیارها را به دقت تمیز کنید تا از قرارگیری درست ذغال جدید اطمینان حاصل شود.
-سپس فنرها را به دقت به جاذغالی وصل کنید.
-قاب را به بدنه دستگاه متصل کرده و با روشن کردن دستگاه، از کارکرد صحیح ذغال اطمینان حاصل کنید.