به گزارش بازرگانی سلیمانی؛ پیستوله به عنوان یکی از ابزارهای کاربردی در صنعت به ویژه در کارهای نقاشی ساختمان و نقاشی خودرو و درب و میز و … کاربرد دارد. نقاشی از جمله کارهای هنری بسیار ظریف است که در صورت عدم رعایت اصول صحیح آن دستیابی به کیفیت مطلوب ممکن نخواهد بود. لذا آموزش استفاده صحیح از ابزارآلات نقاشی جزو ضروریات این حرفه است.
پیستوله رنگ چیست؟
پیستوله یک ابزار رنگکاری است که به اجرای سریع و با کیفیت رنگکاری کمک شایانی میکند و نتیجه ی مطلوبتری نسبت به غلتک یا قلمو دارد. در پیستوله رنگ ذرات رنگ با فشار هوا و سرعت کمتری بر روی سطح مورد نظر مینشیند و بازده انتقالی بین ۶۵ تا ۹۰ درصد دارد.
در گذشته پیستولهها به صورت دوتنظیم به بازار عرضه میشدند؛ اما امروزه پیستولههای سه تنظیم اجازه کنترول رنگپاشی بهتری را به کاربر میدهند. یعنی پیستولهها دارای سه پیچ تنظیم هستند که هر یک با هدف خاصی طراحی و تعبیه شدهاند.
قبل از شروع فرایند رنگکاری به کمک یک پیستوله ابتدا باید با توجه به نوع سازه، نوع رنگ، سردی و یا گرمی هوا و یا میزان فشار هوا پیستوله خود را تنظیم نماید. برای انجام این کار ابتدا باید با ساختار پیستوله آشنا شوید و نحوه استفاده از آن را آموزش ببینید.
ساختار پیستوله رنگ
پیستولههای دارای اجزای خاصی هستند که عبارتند از:
*پیچ تنظیم مقدار خروجی رنگ
پیستولهها یک پیچ تنظیم دارند که بوسیله آن میتوان با توجه به نوع و غلظت رنگ، مقدار خروجی رنگ را تنظیم کرد. محل قرارگیری این پیچ معمولا در پشت پیستوله و زیر کاسه است.
*پیچ تنظیم میزان فشار هوا
پیچ دیگری که در زیر دستگیره پیستوله تعبیه شده است برای تنظیم فشار هوای کمپرسور به کار میرود. در گذشته این پیچ در پیستولههای رنگ وجود نداشت و رنگکار برای تنظیم فشار هوا شیلنگ هوای ورودی را تا میکرد.
*پیچ تنظیم میزان پاشش یا پرده رنگ
پیچ سومی که در سمت چپ بدنه پیستولههای رنگ وجود دارد برای تنظیم میزان پاشش یا پرده رنگ استفاده میشود که به کمک آن میتوان حالت تیز یا مستقیم و یا حالت پخش تا عرض ۲۵ سانتیمتر را انتخاب کرد.
نکته قابل توجه این است که در حالتهای پخش با عرض زیاد یا باید فشار هوا را اندکی بیشتـر کرد و یا رنگ را رقیقتر نمود تا ذرات رنگ به صورت دانه دانه پاشیده نشود؛ معمولا به این حالت تفپاش گفته میشود یعنی به علت غلظت رنگ امکان خروج ذرات رنگ از پیستوله وجود ندارد و به صورتی خارج میشود که اصطلاحا آن را تف مینامند.
فقط باید توجه داشته باشید که رنگ را بیش از حد رقیق نکنید تا قدرت پوشش و کیفیت آن کاهش یابد؛ همچنین رنگ بسیار غلیظ امکان دارد در پیستوله مسدود شود بنابراین باید به غلظت رنگ توجه و دقت خاصی شود.برای ترکیب درست رنگ با حلال و رسیدن به غلظت مناسب رنگ از راهنمای قوطی رنگ استفاده نمایید.
نازلهای پیستوله
پیستولهها نازلهای مختلفی با شمارههای متفاوتی دارند که هر یک از شمارهها به قطر سوزن پیستوله مرتبط است.
انواع پیستوله رنگ
پیستولهها در انواع بادی یا پنوماتیک و برقی طراحی و تولید میشوند. منبع تغذیه پیستولههای بادی هوای کمپرسور در مخزن و منبع تغذیه پیستولههای برقی جریان الکتریکی میباشد.
کیفیت کار با پیستولههای برقی به اندازه پیستولههای بادی باکیفیت نیست، اما در صورت استفاده از آن باید بدانید که غلظت رنگ برای پیستولههای برقی و بادی یکسان است؛ ولی اگر کاسه پیستوله برقیتان پایین بود بهتر است رنگ را کمی غلیظ تر آماده نمایید.
آموزش نکات استفاده از پیستوله رنگ
رعایت مجموعهای از نکات به نتیجه مطلوبتر و دلخواهتر شما کمک خواهند کرد. مهمترین نکاتی که در مورد آموزش کار با پیستوله رنگ بدانید، عبارتند از:
۱-قبل از استفاده از پیستوله اجازه دهید کمپرسور هوا از هوا پر شده و دستگاه یکبار خاموش شود.
۲-در قسمت خروجی هوا از فیلتر تصفیه هوای مخصوص کمپرسورهای هوا استفاده نمایید تا ذرات آب و روغن وارد پیستوله نشود.
۳-سعی کنید همیشه پیستوله رنگ خود را تمیز نگه دارید و هرگونه گرد و غباری را از آن پاک کنید.
۴-هنگام کار با پیستوله زاویه درست پاشش رنگ را رعایت نمایید. این زاویه برای سازههای مختلف متفاوت است به عنوان مثال برای رنگکاری ورق چوبی گستره پاشش رنگ باید بین ۱۲ تا ۱۷ سانتیمتر باشد.
۵-همیشه رنگکاری را از قسمت پایین ورق و نزدیکترین قسمت به خودتان شروع کنید تا حین فرایند رنگکاری گرد رنگ بر روی کار ننشیند.
۶-به جهت حرکت دست دقت نمایید؛ دستتان باید کاملا بطور رباتگونه و موازی با جهت حرکت قبلیتان حرکت کند. قوس دادن به کار باعث شک دادن رنگ میشود و کیفیت کارتان را پایین میآورد.
۷-فاصله پیستوله تا سطح کار باید مناسب و استاندارد باشد. کم و زیاد کردن این فاصله باعث متراکم بودن رنگ و یا شره کردن آن در بخشهای مختلف کار میشود. اگر فاصله پیستوله تا سطح کار هم زیاد باشد باعث میشود ذرات رنگ قبل از نشستن بر روی سطح کار به علت برخورد و تماس زیاد با هوا پودر شده و بعد از نشستـن بر سطح کار زبر شود.
۸- معمولا فاصله مناسب بستـه به نوع و غلظت رنگ و نوع کار مابین ۲۰ تا ۳۰ سانتیتر است که در این حالت با هر حرکت حدودا ۵۰ درصد از قسمت قبلی تحت پوشش رنگ قرار میگیرد.
۹-گرمی و یا درجه حرارت رنگ حین فرایند رنگکاری مابین ۲۲ تا ۳۰ درجه باید باشد. سعی کنید در فصل سرما رنگکاری نکنید و منتظر بمانید تا هوا گرمتر شود.
۱۰-برای فیلتر کردن رنگ حتما از جوراب زنانه نازک استفاده نمایید و بعد از یک بار مصرف آن را دور بیاندازید.
۱۱-بعد ازاتمام کار با پیستوله آن را به کمک بنزین و یا در صورت استفاده از رنگ فوری با تینر تمیز کنید.