به گزارش بازرگانی سلیمانی؛ لوسترها یکی از مهمترین اجزای دکوراسیون ساختمان ها، به خصوص منازل مسکونی، به شمار می روند. این وسایل اکثر مواقع به سقف وصل می شوند و بیشتر اوقات وزن قابل توجهی هم دارند. بنابراین، نحوه اتصال آنها و اطمینان از محکم بودن آن از اهمیت فراوانی برخوردار است.
ابزار متصل کننده در چنین وضعیتی معمولاً نوعی از قلاب های مخصوص لوستر است که با فرو رفتن به داخل مصالح سقف شرایط را برای تحمل وزن وسیله فراهم می کند. مشخصاً این قلاب ها نحوه اتصال و انواع متنوعی دارند و نصب نامناسب آنها می تواند علاوه بر تخریب سقف، باعث پایین آمدن ایمنی و احتمال سقوط لوسترها شود. در این مطلب به انواع این ابزار در بازار پرداخته و نحوه اتصال آنها را مورد بررسی قرار می دهیم.
قلاب لوستر چیست؟
ابزاری که برای آویختن لوسترها، پنکه ها و دیگر ادوات از سقف ساختمان استفاده می شود در واقع با نام رول بولت سقفی یا انکر شناخته می شود.
رول بولت در اکثر مدل های خود شامل یک استوانه فلزی چاکدار، یک مهره و یک واشر است. به خاطر کاربردهای گسترده، این محصول را می توان از ابعاد میلی متری به اندازه کف دست تا ابعاد یک متری یا بیشتر مشاهده نمود. برخی از این کاربردها ورای استفاده در منازل مسکونی شامل صنایع حمل و نقل، نفت و گاز و نصب ماشین آلات سنگین می باشد.
میزان استحکام و تحمل وزن در این محصولات کاملاً به اندازه و جنس مواد تشکیل دهنده آنها بستگی دارد. عملکرد آنها نیز می تواند بسته به نوع تفاوت هایی با یکدیگر داشته باشد، به این شکل که برخی بر اساس اصول ساده مکانیکی و برخی بر اساس مکانیزم های انبساطی، چسبندگی، اصطکاکی یا ترکیبی از این موارد عمل می کنند. پس سوالی که اول از همه باید به آن بپردازیم این است: با چه انواعی از این ابزار روبرو هستیم؟
انواع قلاب لوستر
گرچه با انواع و زیرشاخه های بسیار گوناگونی در بازار مواجه می شوید، اما پنج مورد از محبوب ترین و پرکاربردترین محصولات با این کاربرد عبارتند از:
۱- قلاب پلیتی
۲-پیچ قلاب دار
۳-پیچ پروانه ای
۴-مدل S
۵-انکر پروانه ای
*قلاب پلیتی تحمل بار بالایی دارد و جنس آن معمولاً فولاد ضدزنگ است. مهمترین مزیت آن این است که در هنگام تولید هر کدام از آنها تحت تست بارگذاری قرار می گیرند تا از توانایی آنها در تحمل حداکثر بار اطمینان حاصل شود. به همین خاطر با محصولات بسیار ایمن و مطمئنی روبرو هستیم.
*پیچ های قلاب دار تنوع سایز بسیار بالایی دارند و به همین دلیل با زیرشاخه های متعددی هم در بازار شناخته می شوند. انواع فنجانی یا چشمی برای اجسام سبک تر و مدل های بزرگتر برای آویختن اجسام سنگین تر به کار می روند. اتصال این مدل ها مهم است چون اغلب به تیرچه های سقف وصل می شوند و برای تعبیه داخل مصالح چندان ایده آل نیستند.
*پیچ پروانه ای اتصال دهنده رزوه داری است که دارای چند باله بوده و کاربرد اصلی آنها در سقف های کاذب است، چون باله ها پس از ورود پیچ به داخل لایه اول مصالح باز شده و اتصال را سر جای خود نگه می دارند. اطمینان بالا و استحکام قابل توجه مهمترین مزایای این مدل هستند.
*قلاب S خمیده بوده و برای کاربردهای معمول آویز استفاده می شوند. مشخصاً همان طور که نامشان نشان می دهد، به طور عمومی شکل حرف S انگلیسی هستند، گرچه نمونه های پیچیده تر آنها تنها کلیتی از این شکل را رعایت می کنند. در این مدل هم با نمونه های مختلف با ابعاد، جنس و کاربردهای گوناگون روبرو هستیم.
*انکر پروانه ای برای بارهای سبک وزن بر روی دیوار توسعه یافته است و برخلاف پیچ قلاب دار، آنها نمی توانند به تیرچه وصل شوند و به عنوان اتصال روی سقف هم استفاده ای ندارند. در این مدل از مهره رزوه داری استفاده شده است که از مرکز به دو بال فنری پروانه ای وصل و در انتهای مهره به جای سرپیچ استاندارد یک قلاب به کار گرفته شده است.
حال که با انواع آشنا شدیم، وقت آن است که نیم نگاهی هم به روش اتصال داشته باشیم.
روش نصب قلاب لوستر در سقف
همان طور که گفتیم، بسته به نوع با روش نصب متفاوتی روبرو هستید. با این حال، روتین عادی و عمومی معینی وجود دارد که می توان به کمک آن کلیتی برای خودتان تعیین کنید و بر اساس آن به نصب لوسترهایتان بپردازید. بر اساس این روتین، پنج مرحله باید در هنگام نصب این ابزارها رعایت شود:
۱-بسته به وزن و کاربرد مد نظرتان، یکی از انواع قلاب های لوستر که در این مطلب به آنها اشاره شد انتخاب کنید. انتخاب نمونه بهینه چندان سخت نیست و با اندکی جستجو می توانید روش بهینه آن را پیدا کنید. برای نصب، حتماً به یک نردبان هم نیاز دارید.
۲- ابزار مد نظرتان را تهیه کنید، به محل نصب رفته و برای دسترسی به سقف از نردبان استفاده نمایید. محل مد نظرتان را علامت بزنید.
۳-با دست چند بار به محل مورد نظر بکوبید. اگر صدای توخالی و طبل مانند شنیدید، به این معناست که در این قسمت فقط عایق و هوا بالاتر از لایه اول دارید، اما اگر صدا توپر بود احتمالاً به داربست ضربه زده اید.
۴-بعد از تصمیم گیری باید به کمک دریل برقی یا دریل شارژی این قسمت را سوراخ کنید. مته ای را انتخاب کنید که کمی کوچکتر از قطر قلابتان باشد. با این کار، پس از نصب وقتی لوسترتان به اتصال فشار وارد کند با گشاد شدن سوراخ مواجه نمی شوید. عمیق شدن سوراخ چندان مهم نیست، چون بخش رزوه دار اتصال در حدی که لازم داشته باشد با سقف درگیر می شود.
۵-قلابتان را وارد سوراخ کنید. بعد از اینکه تمام طول آن وارد سوراخ شد، آن را کمی به سمت پایین بکشید تا مطمئن شوید در جای خود محکم شده باشد. این کار را با ملایمت انجام دهید. حالا اتصال شما آماده است تا به عنوان محل آویختن جسم مد نظرتان خدمت رسانی کند.
طی این پنج گام به راحتی و بدون مواجه شدن با مشکل خاصی می توانید آویزهای سبک و سنگین خود را به سقف متصل کنید. دقت داشته باشید که انتخاب نوع اتصال می تواند در طول عمر و نحوه نصب تفاوت های جزئی ایجاد کند. برای مثال، همان طور که گفتیم برخی از اتصالات تنها در نقطه و مصالح معینی از سقف ساختمان تعبیه می شوند. پس حتماً دقت داشته باشید که قبل از اقدام برای سوراخ کردن سقف این مورد را بررسی کنید.