به گزارش بازرگانی سلیمانی؛ دستگاه فرز یکی از ابزارهای برش بسیار کاربردی در کارگاهها و صنایع مختلف میباشد. این دستگاه برای حکاکی و کارهای ظریف و هنری و مصارف صنعتی به کار میرود. برای اینکه دستگاه فرزتان عمر بادوامی داشتـه باشد و برای سالهای طولانی عملکرد خود را حفظ نماید لازم است که نگهداریهای لازم از آن به عمل آورده شود.
اگر دستگاه فرز خود را تمیز نکنیم چه اتفاقی میافتد؟
در صورت عدم تمیز کردن دستگاه بعد از هر بار مصرف، دستگاه فرزتان به مرور زمان ضایعات را در خود جمع میکند. با ورود گرد و غبار و براده به قطعات داخلی دستگاه آسیب وارد شده و یا موجب زنگزدگی دستگاه میشود.
عدم توجه به تمیز بودن دستگاه نه تنها عملکرد دستگاه را پایین میآورد و یا گاها دستگاه شما را از کار میاندازد، بلکه باعث ایجاد خطرات ایمنی غیرقابل جبرانی هم میشود. با آموزش نحوه تمیز کردن دستگاه فرز میتوانید از احتمال خرابی آن و یا آسیبهای جانبیاش جلوگیری به عمل آورید.
چند وقت یکبار باید دستگاه فرز را تمیز کنیم؟
مراقبتهای دستگاه باید بطور روزانه، هفتگی و ماهانه انجام شوند.
-مراقبت روزانه: پس از هر بار استفاده از دستگاه گرد و غبار آن را پاک کنید.
-مراقبت هفتگی: اگر یک کاربرد صنعتی هستید و هر روز ساعتها از دستگاه فرز خود استفاده میکنید، بهتـر است بطور هفتگی دستگاه خود را تمیز کنید و قطعات معیوب و آسیبدیده را تعویض نمایید.
-مراقبت ماهانه: یکبار در ماه را به بررسی دقیق و موشکافانهتر از دستگاه خود اختصاص دهید. سعی کنید بستها را چک کنید که اگر شلشدگی داشتـه باشند آنها را محکم کنید.
چگونه تمیزکاری دستگاه فرز
برای تمیز کردن دستگاه فرز به چند لوازم و ابزارآلات مناسب نیاز دارید. بنابراین قبل از شروع تمیزکاری باید اقدام به تهیه این لوازم و تجهیزات نمایید.
تجهیزات مورد نیاز برای تمیز کردن دستگاه فرز
لوازم مورد نیاز برای تمیزکاری دستگاه فرز عبارتند از:
*برس نرم
*تفنگ بادپاش
*یک تکه پارچه تمیز
*یک کاسه آب گرم
*مقداری مایع شوینده
*تجهیزات ایمنی مثل دستکش و عینک محافظ
نکته:هرگز از مواد شوینده بسیار قوی یا ساینده مانند سود سوزآور یا گازپاککنها که دارای مواد قلیایی هستند برای تمیز کردن دستگاه فرز استفاده نکنید. چرا که این محصولات قسمت سخت فلز را از بین میبرند و موجب دنده ای شدن تیغه و آسیب به دستگاه فرز شما میشوند.
مراحل تمیزکاری دستگاه فرز
مرحله اول:
آماده سازی
- قبل از شروع تمیزکاری دستگاه حتما دفترچه راهنمای آن را مطالعه نمایید.
- تجهیزات مورد نیاز را برای تمیز کردن دستگاه فراهم کنید.
- پس از مطالعه دفترچه راهنمای دستگاه، منبع تغذیه دستگاه خود را قطع نمایید .
- دستگاه خود را برگردانید.
مرحله دوم:
تمیزکاری صفحه برش
- برای غبارروبی و پاکسازی صفحه برش دستگاه از یک تفنگ بادپاش، برس و دستمال استفاده نمایید. بادپاش یک ابزار بادی است که به کمپرسور هوا وصل میشود و به کمک هدایت هوای فشرده عملیات گردروبی دستگاه را انجام میدهد.
- بعد از تمیزکاری صفحه برش دستگاه فرز روکش روی بدنه و صفحات را چک کنید تا مطمئن شوید که اتصالات آن در جای خود قرار گرفتـه و بستـه شدهاند. کابلها نباید هیچگونه ترک، پیچخوردگی و یا چینخوردگی داشتـه باشند. در غیر این صورت باید نسبت به تعویض آنها اقدام نمایید.
مرحله سوم:
تمیزکاری تیغه دستگاه
- برای تمیز کردن تیغه دستگاه تیغه را در ظرف حاوی آب گرم و مواد شوینده قرار دهید. بعد از ۱۰ الی ۱۵ دقیقه و نرم شدن کثیفیها مواد چسبیده به تیغه را به کمک برس یا یک مسواک جدا نمایید و سپس تیغه را آبکشی کنید. فقط دقت داشتـه باشید که برای انجام این کار از مسواکهای سیمی استفاده نکنید چون باعث خراشیده شدن تیغه دستگاه میشوند.
توجه داشتـه باشید که روانکاری دستگاه را بطور مرتب انجام دهید و روغن موتور دستگاه را در فواصل زمانی مناسب تعویض نمایید. نکته دیگر اینکه کثیفی فیلتر هوا فشار زیادی به موتور وارد میکند؛ بنابراین باید یک یا دو بار در سال تعویض شود.
مرحله چهارم:
تمیزکاری قسمت بدنه دستگاه
- برای تمیزکاری قسمت بدنه دستگاه باید از آب گرم و مواد شوینده ملایم و صابون استفاده کنید تا لکهها و رسوب جرمها از روی آن پاک شوند. باید دقت داشتـه باشید که آب با موتور دستگاه تماس پیدا نکند که در اینصورت موتور دستگاه آسیب خواهد دید.
تمیزکاری مرتب دستگاه فرزکه یکی از فاکتورهای مهم برای بالا بردن عمر مفید دستگاه است مانع تجمع ضایعات، خوردگی قطعات و رسیدن هرگونه آسیب به دستگاه میشود. با یادگیری نحوه تمیز کردن دستگاه به دوام و طول عمر دستگاه و جلوگیری از خطرات ایمنی آن و حفظ عملکرد آن کمک شایانی خواهید کرد.