به گزارش بازرگانی سلیمانی؛ تراز یکی از انواع ابزارآلات دستی است که کاربرد فراوانی در صنعت های مختلف دارد. از این ابزار بیشتر در صنعت های ساختمان سازی، نجاری و … استفاده می شود و سایز کوچک آن برای مصارف خانگی کاربرد دارد. کاربرد این وسیله در تمامی صنایع به منظور اندازه گیری و کنترل شیب سطح و همینطور مشخص کردن افقی و عمودی بودن سطوح می باشد.
تاریخچه تراز
در زمان های گذشته از ابزارآلات متفاوتی جهت تراز کردن و اندازه گیری استفاده می کردند. به عنوان مثال ترازهای شاهی و لوله ای از نمونه های اولیه این ابزار بوده اند که به مرور زمان و با پیشرفت علم این وسایل به صورت دقیق تری ساخته و تهیه شدند. اولین استفاده از ترازها در کارهای بنایی بوده که جهت صاف و میزان بودن سطوح، شیب دار کردن آن و چیدن دیوارها کاربرد داشت. امروزه ترازهای مختلفی با قابلیت های متفاوت طراحی و تهیه شده اند. برخی از این ترازها علاوه بر کنترل شیب می توانند که زاویه های مختلف را نیز اندازه گیری کنند.
دسته بندی ترازها
ترازها به طور کلی بسته به کاربردی که شما از آنها می خواهید، دارای سه سطح پیچیدگی هستند که مبنای دسته بندی آنها هم قرار گرفته است.
بر این اساس سه نوع دستگاه در بازار موجود می باشد که عبارتند از:
۱-نقطه ای: ساده ترین مدل است که برای کارهای ساده و روزمره کاربرد دارد. این مدل یک نقطه در محلی که آن را به سمتش بگیرید می اندازد و برای ساخت و ساز گسترده ساختمانی پیشنهاد نمی شود.
۲-خطی: همترازی افقی و عمودی به صورت همزمان و قابلیت نصب روی سه پایه از مهمترین ویژگی های این مدل هستند. هزینه آنها نسبت به مدل نقطه ای بیشتر است اما این هزینه بیشتر با دوام بالاتر جبران شده است.
۳-چرخشی: مدل چرخشی هم قابلیت نصب روی سه پایه را داشته و می توان به کمک آن همترازی را در سه بعد به صورت همزمان انجام داد. اغلب برای محیط های بزرگ و پروژه های پیچیده به کار می آید و گران قیمت ترین مدل تراز لیزری به شمار می رود.
ترازهای لیزری
ترازهای لیزری این روزها یکی از محبوب ترین و پرکاربردترین وسایل برای مشاغلی مانند معماری، کابین سازی، نجاری و… به حساب می آیند و بر همین اساس طرفداران بسیاری هم دارند. با این وجود اگر اهل به کار بردن آنها باشید و با مدل های گوناگونی که از این محصولات در بازار یافت می شود برخورد کرده باشید، حتماً متوجه شده اید که جدا از دسته بندی های مبتنی بر ابعاد، تعداد محور و دقت، برخی مدل های موجود از نور سبز برای نشان دادن تراز خود بهره می برند در حالی که بقیه از نور قرمز استفاده می کنند. چرا این تفاوت وجود دارد؟ آیا این تفاوت رنگ در عملکرد دستگاه تأثیر می گذارد؟ کدامیک بهتر است؟
چرا ترازهای لیزری دو رنگ عرضه می شوند؟
برای پاسخ دادن به این سوال باید به تفاوت آنها از نظر ساختار بپردازیم. برخلاف آنچه که مصرف کنندگان عادی ممکن است تصور کنند، تفاوت های مهمی بین این دو رنگ وجود دارد و صرفاً با یک امر تزئینی روبرو نیستیم. کاربرد نور قرمز در ساخت این نوع از ابزارهای اندازه گیری، عمر به مراتب بیشتری نسبت به نور سبز دارد. به مرور زمان برخی صنایع و کاربردها نیازمند سطح دقت و نفوذ نور بیشتری شدند و طیف این رنگ که به طور کلی نفوذپذیری کمتری در میان رنگ های طیف رنگی دارد، دیگر قادر نبود پاسخگوی نیازها باشد.
نفوذپذیری طیف قرمزی که با چشم دیده می شود، از تمام رنگ های دیگر کمتر است، در حالی که در فواصل زیاد به سرعت پخش شده و دیدن آن دشوار می شود. پس باید تلاش می شد تا طیف دیگری با نفوذ بیشتر و پخش کمتر انتخاب شود. با این حال ساخت تراز در محدوده نارنجی، زرد، آبی یا بنفش هم دردسرهای خودش را داشت که بخش مهمی از آن به خوب دیده نشدن این رنگ ها و مشکل کوررنگی در میان برخی مصرف کنندگان برمی گشت. به همین دلیل تصمیم بر آن گرفته شد که از سبز استفاده شود. گرچه در سالیان اخیر بحث ارتقا و بهبود این تجهیزات مطرح شده است، اما حداقل تا آینده نزدیک بعید است رنگبندی جدیدی برای ترازهای لیزری مطرح شود و فعلا این ادوات در دو رنگ عرضه می شوند.
مقایسه تراز لیزری نور سبز با تراز لیزری نور قرمز
قرمزی که در تراز استفاده شده است، از بسیاری جهات ایده آل به حساب می آید. در عمده فضاهای داخلی و خارجی این رنگ دید مناسبی دارد و اگر استفاده های شما در محیط هایی است که دقت و حساسیت بالایی نیاز نداشته و سطح نور و آلودگی محیط معقول است، لیزرهای قرمزی که به کرات پیدا می شوند کفاف نیاز شما را می دهند. اما در برخی فضاها نیازمند نفوذپذیری بیشتر و پخش نور کمتری هستیم.
مهمترین این فضاها عبارتند از:
-محیط های پر گرد و غبار
-محیط های با روشنایی بسیار زیاد یا روشنایی بسیار کم
-ترازگیری در محیط هایی که فاصله سطح کار با منبع لیزر بسیار زیاد است
-کاربری های علمی و دانشگاهی مانند علوم تجربی، نجوم و ستاره شناسی که نیازمند دقت و حساسیت بیشتری هستند
دیود سبز در مقایسه با دیود قرمز در محیط یکسان ۴ برابر وضوح بیشتری دارد. به خاطر طول موج کمتر و انرژی بیشتر، چشم انسان حساسیت بیشتری نسبت به آن دارد و در نتیجه با وضوح بیشتری رنگ سبزی که این لیزرها تولید می کنند، می بیند. امروزه اختلاف میان این دو به حدی رسیده است که میزان روشنایی نور سبزی که این دیودها تولید می کنند بین ۱۰ تا ۵۰ برابر بیشتر از لیزرهای قدیمی قرمزی است که در بازار یافت می شوند.